Generació top

Aquest any s’acompleixen 60 anys de la creació el 1963 del Tribunal de Orden Público (TOP) a Espanya, una jurisdicció especial que va comportar un canvi en les formes de la persecució dels delictes polítics durant l’etapa del tardo franquisme.

Generació top

Coincidint amb els seixanta anys de la creació del Tribunal de Orden Público (TOP), per una llei del 2 de desembre de 1963, hem encetat la gravació d’un conjunt de vídeos que hem anomenat “Testimonis de la Generació TOP”.

La primera sessió de gravacions es va fer a La Model, el 30 de novembre passat, on vam aplegar dinou testimonis. La segona sessió va ser a CCOO, al dia següent, 1 de desembre, on vam recollir vuit testimonis. I la tercera, ja aquest any 2024, es va fer a la presó de Mataró el 2 de gener. Allà vam gravar a nou testimonis més. Com es pot veure, les gravacions, que ja sumen 36, s’estan fent a llocs emblemàtics de la lluita contra la dictadura i de la repressió que va recaure sobre els i les lluitadores antifranquistes.

Continuarem durant aquest any amb les gravacions i començarem ben aviat a donar-les a conèixer a través d’aquesta web i de les nostres xarxes socials. Periòdicament, anirem publicant un dels testimonis amb la gravació en vídeo, la seva transcripció i, en alguns casos, amb documents i/o fotografies que aportaran més informació d’aquestes persones i d’aquesta època tant important de la lluita contra la dictadura i per la construcció d’un país amb drets polítics i socials.

Volem que aquestes gravacions siguin també una eina educativa per donar a conèixer a l’alumnat de Catalunya aquesta part del seu passat que explica el nostre present i ens pot ajudar a construir un futur basat als principis, sempre vius, de la trilogia republicana: Llibertat, Igualtat i Fraternitat (és a dir, solidaritat).

ENTREVISTES #GENERACIÓTOP

María Isabel Gallardo
Teresa Ferran Baltà
Montse Mila
Josep Ferràndiz
Maribel Ferràndiz
Martí Causà
Roser Rius 

Relacionem diferents articles de Montse Torras i Domènec Martínez: