qui som

L’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme és una entitat creada el febrer de 1976, encara en la clandestinitat de la dictadura franquista, per ajudar els presos polítics que sortien de les presons i col·laborar en el moviment ciutadà que lluitava per aconseguir l’Amnistia, a més de participar en la lluita general per acabar amb la dictadura. El primer president de l’Associació va ser el doctor Joan Colomines, empresonat diverses vegades.

Ja en democràcia, l’Associació va continuar treballant per defensar els drets dels qui van patir la repressió, impulsant lleis que indemnitzessin econòmicament pels anys de presó, promulgant el seu reconeixement moral i polític i denunciant el que va ser la repressió de la dictadura del general Franco.

Avui, a més de continuar amb les activitats en favor dels expresos polítics, l’Associació treballa en la recuperació de la memòria històrica, i en aquest sentit col·labora amb escoles i instituts amb xerrades, taules rodones, conferències, assessorament en treballs de recerca i en tesis de final de carrera, etc.

També col·labora amb el Memorial Democràtic a través del Consell de Participació. Ha rebut diverses distincions, entre elles la Medalla d’Honor de Barcelona el 2001 i la Creu de Sant Jordi el 2003. I el 2004, la Universitat Politècnica va anomenar Doctors Honoris Causa tres membres rellevants de l’Associació: Maria Salvo, Gregorio López Raimundo i Agustí de Semir.

L’Associació està oberta a tothom que en vulgui ser membre, hagi estat pres o no, sempre que estigui d’acord amb el seu ideari antifeixista, defensa de la llibertat i dels interessos dels represaliats del franquisme, lluita per una autèntica democràcia i una societat més justa socialment i econòmicament, el respecte als Drets Humans, en definitiva,  l’ideari d’un mòn millor.

Cada trimestre l’Associació edita el butlletí “Catalunya Resistent” per mantenir una relació amb tots els associats i associades, debatre a través de les seves pàgines, o mitjançant els editorials prendre posició sobre els aspectes importants del nostre país o del món.