10è Aniversari de l’Homenatge a la Generació TOP.

1-03-21

Memòria i Justícia. Contra la impunitat i l’oblit.

Ara fa 10 anys, l’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme, per commemorar el 30è aniversari de la seva legalització, va programar diverses activitats, l’acte central de les quals va ser un Homenatge a la GENERACIÓ TOP, celebrat l’1 de març de 2011 a l’Auditori de BCN.

L’homenatge tenia per objectiu vindicar les persones que els anys 60 i 70 van donar un gran impuls a la lluita contra la dictadura, la “Generació TOP”. El fil conductor de les diferents activitats programades era el reconeixement públic de totes les persones perseguides, sancionades i represaliades per la dictadura (Tribunal d’Ordre Públic, però també encara pels Consells de Guerra:..), denunciant la tortura generalitzada inherent a les detencions i en conseqüència l’anul·lació de totes les sentencies dictades per tribunals il·legítims.

El TOP va arribar a processar, entre el 1963 i el 1977, més de 50.600 persones per delictes com manifestar-se, reunir-se, fer vaga, constituir sindicats o formar part d’un partit polític. En gran part joves, procedents de molts sectors, especialment obrers, estudiants, juristes, artistes…i bastants que no eren tan joves també van patir la repressió. 

L’ACEPF reivindica la generació TOP, defensa la noblesa del compromís polític i anima a les joves generacions a defensar els valors democràtics i la Justícia Social.

L’1 de març de 2011, amb l’Auditori de Barcelona absolutament ple, i amb gent que no va poder entrar, es va celebrar l’homenatge sota el lema  “Memòria i Justícia. Contra la Impunitat i l’Oblit”… Les intervencions i les actuacions musicals van ser rellevants. Ja des del principi, quan encara estava entrant gent a la sala, s’escoltava “Què volen aquesta gent?” interpretada per M. del Mar Bonet, cançó emblemàtica molt adient a l’acte.

La presentació va anar a càrrec de l’actriu i cantant Ester Formosa, i el primer en prendre la paraula va ser Juan José del Àguila, mitjançant una gravació realitzada a  Madrid. Del Àguila es magistrat i autor del llibre “El TOP, las sentencies, los procesados, los ecos y las razones Político-jurídicas de las condenas” del qual fa poc temps n’hafet una actualització. A continuació van intervenir Carles Vallejo, treballador de la SEAT, represaliat pel TOP i en l’actualitat president de la nostra associació; Francesc Casares, conegut advocat laboralista i defensor en innumerables ocasions d’acusats davant del TOP, que ens va deixar el 2016; Marcos Ana, pres polític durant 23 anys i responsable del CISE (Centre Internacional de Solidaritat amb Espanya) ubicat a París realitzant tasques d’ajuda amb els presos polítics, que va morir també el 2016; i  Ada Colau, activista dels moviments socials i en l’actualitat Alcaldessa de Barcelona. Finalment, va concloure l’acte Enric Pubill, que va estar 10 anys empresonat per la dictadura, traspassat el 2017 i que en aquell temps era president de l’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme.

Diari Ara. 2 de març de 2011.

Al final de l’acte, Pubill va llegir el Manifest “Memòria i Justícia. Contra la impunitat i l’oblit”, que va rebre unes 300 adhesions. I amb els llums encesos i una sala plena de gom a gom aplaudint amb força, es van projectar unes imatges de manifestacions, mentre s’escoltava “La fera Ferotge” de l’Ovidi Montllor. L’acte va tenir un gran èxit i va resultar molt important i reivindicatiu.

La Comissió Organitzadora de l’homenatge va rebre aquell mateix 2011 el Premi UPEC de la Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya en reconeixement a la seva iniciativa reivindicativa i la lluita per la democràcia i la memòria històrica vers la generació represaliada pel règim franquista, la Generació TOP.

La mateixa lluita universal per la dignitat humana, aplega als que l’any 36 van defensar la República, als antifranquistes de primera hora, a la generació TOP i als joves d’ara, d’aquí i d’arreu del món.

La nostra responsabilitat col·lectiva és preservar més que mai la Llei de Memòria Històrica i Democràtica.

Montse Torras

Nota: Properament penjarem a la nostra Web, la gravació de l’acte del 2011 a l’Auditori.