Joan Rodríguez Martínez

Nascut a l’Abrucena (Almeria), com molta gent que va migrar cap a Catalunya arribo a Terrassa amb 15 anys. Vaig ingressar al PSUC de Terrassa l’any 1963 i poc temps més tard formava part del comitè local. També em considero un dels fundadors de les CCOO de la construcció.

L’any 1971 vaig anar a viure a Vilanova i la Geltrú, continuant amb la meva militància sindical i política. De seguida em van escollir com a responsable polític del comitè local del PSUC. Vaig ser escollit com a regidor a les primeres eleccions municipals.

He patit la repressió i les detencions diverses vegades, com era habitual en les persones que participàvem a la lluita sindical i política contra la dictadura. També m’he implicat en els comitès i comissions de solidaritat. He viatjat en diferents ocasions a Nicaragua i El Salvador com a observador de les eleccions en aquests països.

El meu vincle amb l’Associació es va produir participant en activitats de recuperació de la memòria democràtica amb l’Enric Pubill, quan n’era president. Hem estat molt vinculats en la defensa de la memòria de Tomasa Cuevas, promovent diferents exposicions.

He tingut la sort de poder publicar les meves memòries l’any 2004, “Elogio de la militancia. La historia de Joan Rodríguez, comunista del PSUC” a l’editorialEl Viejo Topo.