X TROBADA TRANSFRONTERERA DE LA MEMÒRIA HISTÒRICA DEMOCRÀTICA I ANTIFEIXISTA

20-10-21

Fotografia de les assistents a la trobada transfronterera de la memòria històrica. Hi ha unes cinquanta persones y les de més a prop portan una bandera republicana.

(Mauléon, 8-10 octubre 2021)

L’associació Terres de Mémoires et de Luttes ha sigut l’organitzadora aquest any de la Trobada Transfronterera de la Memòria Històrica democràtica i antifeixista, la X d’aquestes trobades,  que ha tingut lloc a Mauléon, municipi del Departament de Pirineus Atlàntics. L’apertura de la Trobada es va fer a la Sala del Consell Municipal de l’Ajuntament de Mauléon amb parlaments, entre d’altres, de l’alcalde de Mauléon, del director del Instituto Navarro de la Memòria i de la presidenta de l’associació Terres de Mémoires et de Luttes, a més d’una senadora i un representant del govern regional. És a dir, moviment associatiu i institucions es van donar la ma a aquest acte.

Les sessions de treball d’aquesta X Trobada ens han permès conèixer l’històric de les trobades anteriors, celebrades a Saragossa (2011 i 2016), Oloron Sainte Marie (2012, 2014 i 2018), Jaca (2013), Pamplona (2014 i 2017), Bordeus (2015) , Canfranc (2019); escoltar a acadèmics de les universitats de Saragossa i Tolosa dialogar sobre el retorn dels fascismes i, molt especialment, valorar el Projecte de Llei de Memòria Democràtica amb intervencions des del món jurídic lligat a les associacions memorialistes.

A més d’aquestes sessions generals, hi va haver dos grups de treball, un sobre temes educatius, on es va decidir donar suport al Manifest per la inclusió de la memòria històrica democràtica al currículum escolar, i un altre sobre aspectes de gènere.

Adjuntem en PDF el Manifest aprovat i les entitats signants.

També us facilitem l’enllaç del Manifest del currículum escolar és el de change.org https://www.change.org/p/ministerio-de-educaci%C3%B3n-y-formaci%C3%B3n-profesional-manifiesto-por-una-verdadera-inclusi%C3%B3n-de-la-memoria-democr%C3%A1tica-en-el-curriculum-escolar 

La nostra Associació va estar representada per les nostres companyes: Rosa Viñolas García, vicepresidenta, i per Isabel Alonso Dàvila, responsable de la Comissió Pedagogia Memòria. Ampliarem informació al proper butlletí de Catalunya Resistent de l’ACEPF.