Premi Especial Ciutat de Cornellà 2024 al nostre President Carles Vallejo

23-04-24

“Deia el President Manuel Azaña “Un país sin memoria es una sociedad sin historia”.

Nosaltres, que vam recollir el testimoni de la llarga cursa de relleus de la lluita per la dignitat humana, l’hem de traspassar a les noves generacions.

Durant la Guerra d’Espanya Juan Negrín, Cap del Govern de la República deia: “Resistir es vencer”. Nosaltres hem resistit, i ara ens toca resistir de nou i fer front a l’extrema dreta neo franquista i/o post feixista que vol tornar.

Per ser demòcrata cal ser antifeixista!”

D’aquesta manera ferma i reivindicativa acabava el seu discurs d’agraïment per rebre el premi Especial Ciutat de Cornellà, el passat 19 d’Abril, el nostre president Carlos Vallejo Calderón resident a Cornellà des de 1979 que va ser proposat per les CCO del Baix Llobregat.

El premi era un reconeixement a tota una llarga trajectòria de compromís i lluita. Comença la seva relació amb el moviment obrer a través de les CCOO de SEAT on va ser responsable d’organització fins a la seva detenció i acomiadament, en ple estat d’excepció, el desembre de 1970. En aquell període ingressa al PSUC.

El seu compromís sindical i polític el va portar a l‘exili durant uns anys, bàsicament a Itàlia i al posterior retorn a l’empresa, on acaba presidint l’Associació Memorial Democràtic dels Treballadors de SEAT. I és soci fundador de l’Associació de la Memòria Històrica i Democràtica del Baix Llobregat.

Amb aquest premi de ciutat se’l reconeix per la seva reivindicació permanent en la necessitat de fer polítiques púbiques de memòria democràtica. Se’l reconeix pel seu compromís en els valors i la coherència que il·lustren la seva opció de vida, com la de milers de companyes i companys que van lluitar per la llibertat i van patir la repressió brutal del franquisme. Sense cap mena de dubtes és el cornellanenc idoni per rebre aquest guardó públic tan ESPECIAL.

Carmen Romero
Ha estat regidora i tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de Cornellà des de 1995 fins al 2007.

Nota:
L’any 2019 Carles Vallejo, nascut a Poblenou de Barcelona l’any 1950, també va rebre la Medalla d’Honor de Barcelona “per la seva destacada trajectòria com activista sindical en la defensa de les llibertats civils i polítiques”.

Perfil biogràfic de Carles Vallejo

Intervenció de Carles Vallejo en l’acte