ENCUENTRO EUROPEO CONTRA EL FASCISMO Y LA EXTREMA DERECHA

22-01-23

Aquí teniu l’editorial complet del darrer Catalunya Resistent, 110. Us animem a llegir el butlletí sencer, ple de memòria i valors democràtics.


Per Delegació ACEPF, ABIC, Amical Antics Guerrillers de Catalunya i ANPI Spagna a la Desbandá.

I Congreso Internacional sobre la Desbandá. Un siglo de luchas populares Mollina (Málaga), 30 octubre 2022

Durant els dies 28, 29 i 30 d’octubre la presència de les organitzacions memorialistes de Catalunya agermanades: ACEPF, ABIC i l’Amical d’Antics Guerrillers de Catalunya, ha estat molt visible durant aquesta cita amb la història. També hem portat la veu de l’ANPI Spagna. Recordant “un segle de lluites populars” i reafirmant un compromís per fer front a les amenaces de l’extrema dreta avui, amb partits d’inspiració i arrel feixista formant part de governs a Europa.

Ha estat un Congrés amb un alt nivell de presència acadèmica, acreditant una de les més grans atrocitats contra la població civil per part de les forces feixistes, avui encara poc coneguda, com a preludi del que van significar els bombardejos sobre població civil de l’aviació alemanya i italiana a Europa. Un Congrés amb rigor acadèmic i amb el testimoni de la gent que va viure la barbàrie. Particularment les dones que encara hi viuen. Eren criatures i o receptores dels relats de les seves mares i ara són transmissores d’aquesta memòria, un exemple de dignitat. Dels pobles de Màlaga a Almeria i també de l’exili, la segona fugida o Desbandá. Històries i documents amb rigor, un monument patrimonial que hem de preservar, les emocions compartides, irrepetibles, i les històries de fraternitat que també van proliferar en les pitjors condicions, l’assistència sanitària, humanitària i la solidaritat organitzada, Socorro Rojo, entre elles. Catalunya i el “Ciutat de Barcelona”, un nexe més d’aquesta fugida i acollida entre pobles agermanats.

Ha estat, també, un aparador de la presència i la força organitzada del moviment memorialista amb la seva pluralitat, socialitzant la memòria de la Desbandá i establint itineraris de divulgació i coneixement a les aules, imbricats amb la defensa avui dels valors democràtics. D’acord amb les noves possibilitats que obre la nova Llei de Memòria Democràtica i que caldrà convertir en una exigència d’aplicació immediata als itineraris escolars, llibres de text i materials didàctics del professorat.

El darrer dia es va convertir en un clam contra el feixisme i l’extrema dreta. I ens vam conjurar a impulsar i fer créixer una potent Xarxa del moviment europeu antifeixista. Consol Hernández de l’Amical de les BI de Catalunya, va recordar el valor de l’internacionalisme com el que va fer possible als anys de la Guerra que milers de dones i homes joves vinguessin, d’arreu del món, a casa nostra a combatre el feixisme i defensar les llibertats i les institucions republicanes. Moltes d’elles ho van pagar amb la seva vida, tampoc s’ha d’oblidar. Per això són imprescindibles els instruments educatius, culturals i socials per facilitar el relleu generacional i construir un futur més democràtic. Al comunicat de l’ANPI Spagna s’ha recordat la Marxa sobre Roma de l’any 1922, ara fa 100 anys, “una experiència tràgica, el naixement del feixisme “, i Raül Valls, en nom dels Antics Guerrillers, ha reivindicat la memòria resistent a Europa. Tothom a coincidit que aquesta ha de ser ara una prioritat de la lluita antifeixista europea. Enfortint els vincles entre espanyols, italians i europeus.

En aquest sentit, Domènec Martínez, en nom de l’ACEPF, ha recordat el Manifesto del Encuentro Transfronterizo de Portbou, 7, 8 i 9 d’octubre, denunciant el context de crisi social, econòmica i ecològica, i l’increment de les desigualtats, com a inductors de les guerres, crisis humanitàries i milions de persones refugiades. També ha fet tres apel·lacions molt concretes. Fer d’aquesta memòria de generositat i de fraternitat, un antídot contra el discurs de l’odi i la crispació. Ser capaços de connectar amb els anhels i aspiracions d’una vida millor per les noves generacions i encertar en el diagnòstic actual, cultivant la memòria antifeixista com una baula imprescindible per la construcció i defensa de la raó democràtica.

Finalment, vam proclamar: “les entitats germanes memorialistes de Catalunya ens oferim a acollir el II Encuentro Europeo contra el fascismo y la extrema derecha”. Un repte que caldrà avaluar i posar fil a l’agulla els propers mesos.

Més informació: