Homenatge als guerrillers a Praiòls (Arieja)

9-06-22

Un any més la nostra Associació ha estat molt present als actes d’homenatge als Guérilleros espagnols de Prayols. Enguany commemorant el 40è aniversari de la creació del Monument als guerrillers, i també el 80è aniversari de la creació de la primera brigada espanyola de resistents guerrillers contra el nazisme a terres de França.
Us adjuntem el text de la intervenció del nostre president Carles Vallejo, que ha volgut recordar com al darrer acte presencial, any 2019, vam comptar amb la presència de Lluís Martí Bielsa. Justament la seva filla Remei, conjuntament amb Raül Valls, de l’Amical d’Antics Guerrillers de Catalunya, han fet l’ofrena floral en nom de les nostres dues entitats.

Volem també destacar la intervenció de Pantxika Cazaus-Nuñoz, que en nom de l’Associació dels Guérilleros ha volgut retre homenatge i destacar el paper de les dones en les unitats de la resistència i de suport a la lluita contra el nazis.

Cal fer esment, igualment, a la presència i intervenció del Secretario de Estado de Memoria Democrática del Gobierno de España, Fernando Martínez, que s’ha compromès a defensar la memòria dels guerrillers i de la resistència a la Llei de Memòria Democràtica, llei que cal que inicií el tràmit parlamentari, per tal que es reconegui el valor de les persones combatents i s’anul·lin els consells de guerra. També sobre la necessitat que la memòria arribi a les escoles. Adjuntem vídeo amb les paraules que ha volgut compartir.

Finalment l’acte amb totes les autoritats presents, franceses i espanyoles, va concloure amb el cant dels partisans. Al dinar de germanor posterior, la nostra companya Antonia Jover va cantar Al Vent, de Raimon, acompanyada pel mateix Secretari d’Estat, Fernando Martínez. Una jornada reivindicativa (memòria antifeixista), solidària i fraternal. Útil encara per als temps foscos actuals.

Enllaços d’interès: