Comunicat ACEPF

28-09-21

L’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme (ACEPF) vol manifestar la seva indignació i reprovació més absoluta per les declaracions fetes aquest dilluns pel Sr. Rafael Pérez Ruiz, Secretario de Estado de Seguridad, en relació a la comissaria de la Via Laietana de Barcelona.

Unes declaracions a on ha destacat aquest lloc com un símbol de servei públic per varies generacions de policies, obviant que aquest edifici, avui Jefatura Superior de Policia de Cataluya, va ser un lloc de repressió i tortura, sistemàtic i permanent, d’infame record per milers de persones perseguides durant la dictadura. Centenars d’homes i dones de la nostra Associació van patir tortura i vexacions de tota mena a mans dels torturadors de la Brigada Político Social, com s’ha pogut documentar a través de moltes publicacions. Les operacions criminals dels germans Creix ha produït moltes pàgines de testimonis que han narrat en primera persona l’infern del pas pels seus calabossos. Entre ells Miguel Núñez, Gregori López Raimundo, Tomasa Cuevas, Sebastià Piera, Manuel Vázquez Montalbán o el nostre president Carles Vallejo. 

Una placa municipal instal·lada el 2019 davant de la comissaria, que ho recorda ha estat objecte de reiterats actes  de vandalisme. L’Ajuntament de Barcelona que l’ha hagut de reposar en diferents ocasions, ha reclamat reiteradament el trasllat dels efectius de la Policia Nacional i que aquest edifici es converteixi en un espai de memòria sobre la repressió franquista, tal com fa anys reclamen les entitats memorialistes.

Recentment, durant el mes d’agost, el nostre president feia aquestes declaracions:

En relación a esta demanda, una de las ideas que reclama el presidente de la Associació Catalana d‘ Ex-presos Polítics del FranquismeCarles Vallejo, es que la Jefatura Superior de Policía de Catalunya se convierta en un espacio de memoria donde poder acceder a la documentación de la brigada politicosocial.”

“Vallejo fue una de las miles de personas represaliadas por el régimen franquista. Lo detuvieron por repartir octavillas de Comisiones Obreras, puesto que durante el franquismo el sindicalismo estaba prohibido. Él formaba parte del sindicato de CCOO cuando trabajaba en la SEAT, cosa que preocupaba mucho al régimen porque “era una empresa estratégica y tenía un impacto al conjunto de la industria”. “Me torturaron durante 20 días.”

https://www.publico.es/politica/memoria-historica-comisaria-via-laietana-epicentro-tortura-franquismo-barcelona.html