La primera jornada “Pedagogia de la Memòria als Centres Educatius”

23-07-21

Iniciem un camí que volem recórrer amb insistència i determinació

Isabel Alonso Dávila

La Comissió Pedagògica de l’ACEPF ha començat a treballar amb ganes i la seva estrena en un acte públic, la “Primera Jornada sobre Pedagogia de la Memòria als Centres Educatius”, ha constituït un gran èxit. L’interès que tenia la iniciativa ha quedat confirmat per les més de 437 visualitzacions que, a data de 22 de maig, porta el vídeo penjat al nostre canal de Youtube: 

L’apertura de la Jornada per Carles Vallejo Calderón, com a president de l’ACEPF, va fer palesa la importància que dóna la nostra associació a la comunicació de la memòria a les generacions més joves i, molt especialment, a l’àmbit educatiu. Un àmbit educatiu que ha de vetllar perquè l’educació en els valors democràtics de l’alumnat i, per tant, el rebuig a les formes dictatorials, sigui una constant a les aules. Molt especialment a les classes d’història, però no només a aquestes.

La imatge elegida pel cartell, a partir d’un mural que estan fent a l’Institut Nou Barris de Barcelona, pretenia ser una declaració d’intencions: volíem no perdre de vista que la intenció d’aquesta primera jornada, i de les que vindran després, era marcar clarament que ens centraríem a l’àmbit educatiu, a la vegada que mostrava que la dictadura franquista va continuar sent dictadura fins al final i que la necessària lluita del moviment veïnal per dignificar la vida als barris, reivindicant institucions educatives que permetessin als seus joves encarar una vida amb major dignitat, va portar a victòries significatives. 

L’èxit que va tenir la Jornada està relacionat amb moltes d’aquestes qüestions, però hem d’assenyalar especialment la qualitat de la conferència d’Enrique Javier Díez Gutiérrez a partir del seu llibre La asignatura pendiente. La memoria histórica en los libros de texto escolares (Plaza y Valdés, 2020), i la conversa que va mantenir amb Joan Boada Masoliver, que ens van situar, a la primera part de la Jornada, en un nivell de reflexió i coneixement del tema educatiu molt elevat. A més, la quantitat de propostes que vam transmetre des de la Comissió pedagògica de l’ACEPF a la segona part i l’alta participació al xat durant tota la jornada van fer palès l’interès per compartir experiències pedagògiques. I això, tant per part del professorat interessat en portar a les aules continguts de memòria històrica democràtica com de les associacions memorialistes que visiten amb freqüència els centres educatius amb testimonis de la repressió de la dictadura i que acompanyen l’alumnat als llocs on més brutalment es va manifestar la repressió de la dictadura franquista: fosses i presons.

Tot això ens permet encarar la segona Jornada, que serà dissabte 19 de juny, amb la certesa de la utilitat de la proposta. En aquesta segona ocasió, Fernando Hernández Sánchez, historiador especialitzat en la Guerra d’Espanya i el PCE i professor de la Universidad Autónoma de Madrid, ens parlarà del seu llibre El bulldozer negro del general Franco. Historia de España en el siglo XX para la primera generación del XXI, (Pasado & presente, 2016). A més, compartirem experiències que ens arribaran des de Rota, Zaragoza, València, Madrid i Arenys de Mar. I, després de la segona, vindrà la tercera. Esteu amatents.