Marià Hispano i Vilaseca

Cultura i Arxius

Vaig néixer a Barcelona el 1965. Llicenciat en Història per la UB i màster en Urbanisme i Història per la UPC. He estat membre actiu de l’ONG Arxivers Sense Fronteres i responsable de la vocalia Social i d’Educació del Sant Feliu Club de Futbol, de Sant Feliu de Codines. Militant del PSUC des del 1981, i d’ICV des del 1987. En l’actualitat membre de Catalunya en Comú Podem.

Com a historiador i arxiver, vaig treballar a l’Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), i, posteriorment, el 1997 vaig crear l’empresa Dos Punts Documentació i Cultura SL, especialitzada en la gestió de la documentació i en la promoció cultural. Actualment, des del 2013, gestiono l’empresa Monday, Gestió de Documents SL. Entre d’altres feines, gestiono el patrimoni documental del PSUC, la Fundació Nous Horitzons, Bandera Roja i les JCC. Tanmateix treballo en el desenvolupament dels arxius de Fira de Barcelona i de la Fundació Tàpies.

He estat membre de la Junta Directiva, entre els anys 2006 i 2010, de l’Institut per a la Recuperació de la Memòria Històrica. Ara mateix treballo, també, per a la recuperació dels fons documentals de Mossèn Dalmau, Daniel Tambo, Eulàlia Vintró i Joan Busquets, així com en la preservació del fons d’ICV.

Sóc membre de la Junta de l’ACEPF com a vocal.