Generació TOP: Júlia Martí Vallbona

7-10-24

Generació TOP: Júlia Martí Vallbona (1951) 24 anys quan va morir Franco
Detencions: 28 d’abril de 1971 (convocant pel 1er de Maig)
Jutjada pel TOP: Propaganda il·legal. Petició 2 anys i un mes. Condemna: 6 mesos i dos dies.

(Testimoni recollit el 31/11/2023 a La Model)

Soc Júlia Martí Vallbona. Vaig néixer a València l’11 de maig de 1951. El dia 20 de novembre, quan va morir el dictador Francisco Franco, el 20 de novembre, tenia 24 anys. Era militant de la Lliga Comunista Revolucionaria i vaig lluitar contra la dictadura i per les llibertats democràtiques.
Em van detenir una vegada. Em van detenir a Barcelona, convocant a les mobilitzacions i a les manifestacions del 1er de Maig, el dia 28 d’abril de 1971. Quan em van detenir em van portar a Via Laietana. Vaig entrar sola. Vaig estar tres dies sola. I després vaig passar molta, molta por. I després em van enviar al jutjat de guàrdia i em van decretar presó.
I vaig anar a la presó de Trinitat Vella. Vaig estar uns quinze dies i d’allà vaig passar al Tribunal d’Ordre Públic. El Tribunal d’Ordre Públic (el TOP) era un tribunal que després, ara, és l’Audiència Nacional i que els seus jutges són els hereus dels jutges d’aquella època i que estan repartint la no justícia del TOP. 
Jo vaig anar a judici i em van condemnar. Em van acusar de propaganda il·legal. Em demanàvem dos anys i un mes de presó i em van caure sis mesos i dos dies amb lo qual no vaig entrar a presó. M’acusaven d’un delicte que en democràcia és un dret.