Article del darrer Catalunya Resistent, 118. Us animem a llegir el butlletí sencer, ple de memòria i valors democràtics.
per Enric Cama
En els darrers temps s’estan produint importants avenços en la recuperació de la memòria de la lluita democràtica contra la dictadura. A moltes ciutats s’obren espais institucionals per abordar aquest tema i proliferen moltes iniciatives per donar a conèixer amb rigor el que va representar la lluita per la llibertat i la repressió que va comportar.
Per altra banda estem vivint a Europa i al món temps difícils on el feixisme avança, arreu s’estén la intolerància, la xenofòbia i l’exaltació de la violència contra la diferència i s’obren escletxes en el marc de la convivència democràtica. Considerem que la memòria de la lluita per la llibertat que van protagonitzar molts ciutadans i ciutadanes del nostre país i la difusió dels valors democràtics que aquesta lluita comportava han d’ajudar a combatre aquestes actituds.
Amb aquest objectiu, en el seu moment es va impulsar a Terrassa la creació de l’Espai de memòria i valors democràtics de Terrassa. L’Amical de Mauthausen, el Centre d’Estudis Històrics de Terrassa, l’Ajuntament de la ciutat, l’Associació Catalana de Persones Ex preses Polítiques del Franquisme, persones a títol individual, etc. es van comprometre a tirar endavant el projecte, començant pel compromís que la memòria formi part del paisatge urbà assenyalant els indrets on es van desenvolupar importants esdeveniments del combat per la llibertat. El projecte preveu també la col·laboració amb centres educatius, centres cívics, associacions de veïns i acords amb el Memorial Democràtic.
Un element important del projecte és la col·locació de plaques informatives en indrets històricament significatius de la lluita obrera i democràtica de la ciutat, que va ser un punt de referència de la lluita contra la dictadura. Durant molts anys Terrassa va viure un reguitzell de lluites obreres i de moviments reivindicatius que tenien també un fort component polític d’oposició al règim. En diferents indrets de la ciutat s’han col·locat plaques que ja configuren un itinerari de memòria històrica especialment dedicat a les noves generacions. El conjunt d’aquestes plaques constitueix un itinerari de llocs de memòria popular que s’ha de reivindicar i conforma un patrimoni immaterial que cal preservar del pas del temps i de l’oblit.
Les tres primeres van ser col·locades al Parc dels Països Catalans, a la Rambla d’Ègara i a la Font de les Canyes.
El 27 d’octubre de 2017 es va col·locar al Parc dels Països Catalans, a la Rambla d’Egara, una placa commemorativa de la gran manifestació realitzada a Terrassa el 27 d’octubre de 1967 contra la dictadura en la qual els manifestants van defensar-se de la violència de la repressió policial amb un llançament de pedres.
El 10 de setembre de 2018 es va col·locar a la Rambla d’Egara una placa en record de la primera manifestació realitzada a Terrassa l’11 de setembre de 1976 amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya, un dia abans de la de Sant Boi.
El 30 de maig de 2019 es va col·locar en el camí d’accés a la Torre de Mossèn Homs, molt a prop de l’indret popularment conegut com a Font de les Canyes, una placa commemorant el 50è aniversari de la gran vaga de l’AEG de 1970, que es va perllongar durant els mesos de març i abril.
I se’n van col.locant…
