Generació TOP: Cati Moreno

9-10-24

Generació TOP: Cati Moreno (1955) 20 anys quan va morir Franco
Detenció: 27/10/1971
Judici pel TOP: maig del 1973. Multa de 5.000 pessetes (menor d’edat)

(Testimoni recollit el 31/11/2023 a La Model)

“Soc la Cati Moreno. Vaig néixer a l’any 1955. Visc a Terrassa. Jo tenia 16 anys quan em van detenir. Va ser en una vaga al 27 d’octubre del 1971. Va ser una vaga general. Formava part… Jo era sindicalista. Formava part d’un comitè d’empresa on jo treballava. Aquell dia vam formar piquets. Vam anar a aturar moltes empreses i al final del dia es va fer una manifestació. En principi s’havia convocat a la Rambla de Terrassa, però estava totalment ocupada per la policia i llavors es va fer en un altre lloc, al carrer de la Rasa de Terrassa. Llavors, portàvem una pancarta que havia fet amb una altra companya i anàvem al cap de la manifestació. Llavors va ser un moment en que va arribar la Guardia Civil. No teníem cap sortida i van agafar a totes les que érem al cap de la manifestació.
Ens van portar, van detenir a cinc persones. Ens van portar al Quartell de la Guardia Civil perquè va ser la Guardia Civil la que va fer la detenció. Llavors va ser tota una nit d’interrogatoris. Bueno, van passar coses allà. El que per exemple… El dia següent, aquella mateixa nit van venir els meus pares a preguntar per nosaltres. I la Guardia Civils els va dir que tenien la filla viva por milagro. O sigui que…
Total que al matí ens van portar al Gobierno Militar de Barcelona, ens van tornar a interrogar. Va ser un interrogatori per part de militars del govern civil (sic). I seguidament ens van portar a la Model, a aquesta presó (el testimoni s’està recollint a La Model). Van deixar a aquesta presó als companys, perquè un dels companys que havien era jesuïta, el Ricard, el Josep Ricard. I els homes els van deixar a aquesta presó i a una altra noia i a mi ens van portar a La Trinitat, val? Allà vam arribar, ens van despullar totalment, fan fer dutxar-nos. Individual, clar, no juntes. Ens van treure tot el que portàvem, roba i tot, ens van donar una roba que tenien elles, tacada, i ens van posar a una cel·la de… estàvem incomunicades. Allà vam estar setanta dos hores incomunicades i després vam passar a una cel·la comunitària a on estaven només les preses polítiques.
Quan jo vaig arribar a la presó hi havia tres preses més, tres preses polítiques. Llavors jo vaig estar a la presó trenta nou dies, en principi processada per un consell militar i seguidament l’advocat va fer tot el procés per poder passar al TOP. Una vegada aconseguit passar al TOP, Bueno, les coses van ser com una mica més àgils.
Llavors, el judici es va fer a Madrid un any després al maig del 73. La condemna va ser una multa de 5.000 pessetes perquè jo era menor d’edat. Jo tenia 16 anys quan em van detenir. Llavors, si no pagava aquesta quantitat sí que havia dies de presó. Com que es va pagar la indemnització aquesta, la multa aquesta, ja està. O sigui que el judici va ser aquell, no vaig tornar a la presó i així va quedar el tema.