Article del darrer Catalunya Resistent, 116. Us animem a llegir el butlletí sencer, ple de memòria i valors democràtics.
Per: Enric Cama
El passat dijous 9 de maig es va constituir la Comissió Generació TOP, integrada per un grup de membres de la nostra associació amb l’objectiu de preservar i convertir en eines de coneixement i divulgació el valor i l’aportació de les lluites contra la dictadura dels anys 60 i 70. Es tractaria de deixar constància d’aquelles lluites que van donar un nou impuls al combat per la llibertat del nostre país mitjançant el testimoni dels seus protagonistes, molts dels quals van conèixer l’acció repressiva del TOP (Tribunal d’Ordre Públic).
La munió d’obrers que amb les seves reivindicacions i grans vagues van enfrontar-se a la dictadura, els estudiants que molt sovint desafiaven els governs franquistes deixant ben clar que les noves generacions estaven disposades a viure en llibertat i democràcia. Tot plegat anava configurant una societat que ja no acceptava continuar essent súbdita de la dictadura. Era la generació TOP, que s’unia a la lluita dels que des del final de la guerra s’enfrontaven heroicament al Franquisme.
La nostra associació ja havia reivindicat la memòria de les lluites d’aquells anys seixanta i setanta amb un gran acte a l’Auditori de Barcelona ple de gom a gom, quan vàrem commemorar el 30 aniversari de la nostra legalització el març de 2011. En aquell moment vàrem retre homenatge als lluitadors dels anys seixanta i setanta, molts dels quals eren membres de la nostra organització, als quals vàrem qualificar, en conjunt, de generació TOP. Aquest reconeixement va anar seguit de la necessitat de fer pedagogia de la memòria democràtica especialment entre les joves generacions, en uns moments en que l’extrema-dreta intentava imposar-se, en que la impunitat del franquisme és mantenia inalterable i l’estat del benestar començava a ser liquidat. Com ara. En els nostres dies només cal escoltar els missatges del president de l’Argentina per constatar que la democràcia està en perill i que és mantenen les amenaces contra el progrés i la justícia social.
Amb aquesta reivindicació de la Generació TOP reivindiquem també la noblesa del compromís polític de tants com van arriscar la seva seguretat, la seva tranquil·litat i fins i tot alguns la pròpia vida per construir un món de lliures i iguals, un món on un desigual bressol no comporti una desigual vida.
Ens ajudarà a fer-ho el coneixement dels antecedents dels protagonistes, les publicacions locals, relats, fotografies, articles diversos, etc. tot conforma el material que constitueix un excel·lent fons històric que és obligat organitzar, classificar i incorporar a la història de la lluita contra la dictadura. De la mateixa manera que és obligat registrar en imatges les entrevistes als que encara poden explicar aquells anys d’aferrissada lluita per la llibertat. El temps passa ràpid i correm el perill que molts i moltes protagonistes desapareguin perdent d’aquesta manera testimoniatges molt importants.
La pedagogia i la participació de centres educatius és essencial pel treball de la Comissió. Igual que ho són les iniciatives de persones d’aquella generació, les recerques de CCOO amb la Fundació Cipriano García, les subvencions a projectes amb participació d’altres institucions (Diputació, Memorial Democràtic, Memòria Democràtica, etc.). Saludem la creació de la Comissió i felicitem la iniciativa del grup de companys, que ajudaran a que la història del període del TOP sigui cada cop més coneguda, valorada i amb els seus protagonistes ocupant un lloc rellevant en la història de l’antifranquisme.