SOLIDARITY PARK A MALGRAT

9-07-24

Article del darrer Catalunya Resistent, 116. Us animem a llegir el butlletí sencer, ple de memòria i valors democràtics.


Per: Eduard Amouroux, President de l’Amical de les Brigades Internacionals a Catalunya

Un any més Malgrat ha recordat el fet que el mes de maig de 1937, en plena guerra d’Espanya, va sacsejar aquella població del Maresme. El 30 de maig d’aquell any, el Ciudad de Barcelona, un vaixell en el que viatjaven més de 200 voluntaris que procedents de tot el món es dirigien a incorporar-se a les Brigades Internacionals que lluitaven a favor de la república espanyola, fou enfonsat davant les platges d’aquella població per un submarí italià del bàndol franquista que el va torpedinar. El Ciutat de Barcelona havia recollit els brigadistes i aprovisionaments destinats a l’exèrcit republicà al port de Marsella, tot un panorama que descriu a la perfecció la vessant internacional del conflicte.
Un grup dels brigadistes que viatjaven al vaixell, uns 98, va aconseguir arribar a terra ferma amb l’ajuda dels malgratencs i les malgratenques. Van ser acollits i atesos a la població marinera i molts d’ells van incorporar-se posteriorment a les Brigades Internacionals. Els brigadistes no van oblidar mai el decisiu ajut que la població de Malgrat va realitzar per salvar als que varen poder sobreviure al criminal atac dels feixistes italians.
En una paret davant de l’estació, un mural de l’artista Rock Blackblock recorda aquests fets, que han estat recordats enguany amb músiques, presentació de llibres, exposició fotogràfica i, finalment, amb la col·locació d’un nou ull de bou al monument de la platja inaugurat l’any 2022.
L’Amical de les Brigades Internacionals de Catalunya ha participat en la majoria d’aquests actes. Vàrem ser presents quan es va presentar el llibre sobre el multilingüisme a les Brigades Internacionals, juntament amb Francie Cate, professora a la Universitat William & Mery de Virginia als Estats Units i directora de la col·lecció “El Faro de la memòria” editada per la Universitat de Cadis. Eren presents també els autors del llibre, Lourdes Prades i Ramon Naya. Igualment vam estar presents a la presentació del llibre “Les Combatents” de Gonzalo Berger. La taula amb el nostre material va formar part de la mostra d’entitats del dia 1 al matí.
Finalment la direcció de la nostra associació va dirigir unes paraules als assistents a l’accidentada (va ploure) inauguració de l’ull de bou que aquest any es va incorporar al monument de la platja.
Tot plegat un èxit de participació i de continuïtat, i una vegada més hem pogut recordar als voluntaris d’arreu del món que van venir a defensar la II República i a lluitar contra feixisme a Europa en una època crítica on l’auge del feixisme feia necessari aixecar-se amb decisió. Com van fer aquells voluntaris dels anys trenta del segle passat que van venir a Espanya cridant “NO PASARAN” conscients del perill que representava el feixisme. Igual que ara, quan aquell crit pren encara tot el seu sentit. Cal cridar fortí i alt: NO PASARAN!

Catalunya Resistent 116. Segon trimestre 2024. Marxa republicana (Madrid, 16 de juny de 2024) i 50è aniversari de la Revolució dels clavells (Lisboa, 25 d'abril de 2024).