DEU JOVES MAQUIS A SANT MATEU DEL BAGES EL DESEMBRE DE 1944

28-05-24

 

Article del darrer Catalunya Resistent, 115. Us animem a llegir el butlletí sencer, ple de memòria i valors democràtics.


Per: Raül Valls

El dissabte 8 de juny a Sant Mateu de Bages presentarem el documental “Entre les tombes bufa el vent”, un nou treball del nostre director de referència, l’olotí Marc Planagumà. En aquest curtmetratge es narren els tràgics fets de desembre de 1944 on deu guerrillers, que havien participat en les infiltracions de la invasió a la Vall d’Aran, van quedar aïllats enmig d’un territori hostil i que desconeixien. Refugiats a la masoveria abandonada del Borrell, van ser delatats, envoltats per la Guàrdia Civil i executats allà mateix. Només un en va sortir viu. Aquest documental curtmetratge, que dona el protagonisme a l’únic guerriller del qual es coneix la identitat, anomenat Finisterre, culmina un treball de recuperació d’uns fets que van quedar gravats a la memòria col·lectiva de la gent de Sant Mateu de Bages. El projecte va començar el 2021 amb la publicació del treball de Marià Hispano “Desembre de 1944. De Normandia a Sant Mateu de Bages. Una història de la guerrilla maquis a la Catalunya central”. Aquesta publicació venia acompanyada d’una exposició en plafons que permet la difusió d’aquesta història més enllà del poble. El gener de 2023 amb suport de la Direcció General de Memòria Democràtica es va col·locar un plafó a l’entrada del cementiri que recorda aquells fets i que acompanya l’estela commemorativa que fa anys els va dedicar la nostra Amical a la mateixa fossa on estan enterrats els deu combatents. Durant el 2023 i amb el suport de la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Sant Mateu de Bages s’han editat 1500 exemplars d’un mapa excursionista i pedagògic que proposa tres rutes per conèixer els indrets del municipi relacionats amb les rutes i activitats guerrilleres durant els anys quaranta i que pot ser útil tant per escoles com pel sector turístic i cultural de la comarca. Amb l’estrena del documental el mes de juny des de l’Amical Antics Guerrillers volem iniciar un treball de difusió per donar a conèixer aquests fets més enllà del poble i contribuir a la memòria de la lluita antifranquista.

Sant Mateu de Bages és l’indret de Catalunya on tenim la fossa comuna amb més maquis enterrats, i també un territori que per la seva situació estratègica i orogràfica va esdevenir punt de pas important de diverses rutes que des de la frontera facilitaven l’accés tant a Barcelona com al centre de la península. Aquestes rutes van ser fonamentals per garantir la comunicació entre l’exili a França i els grups que operaven en els territoris de la famosa Agrupación Guerrillera de Levante y Aragón (AGLA).

Sant Mateu de Bages ha esdevingut un lloc paradigmàtic per la memòria i la història de la resistència guerrillera contra el franquisme a Catalunya. Un indret i un paisatge privilegiat que ens relata un episodi, aparentment local, però que pot servir per explicar la història de l’Europa en guerra. Una història, en un moment transcendental, desembre del 1944, on els pobles del nostre continent lliuraven una lluita a mort contra la barbàrie feixista. En aquesta lluita, que a casa nostra ho era per la recuperació de la democràcia i la República, deu joves valents i compromesos, van donar les seves vides per les nostres llibertats. Recordem a aquests darrers soldats de la República com mereixen, i fem saber a d’altres de la seva lluita i del seu sacrifici.