UN ANY MÉS, SETFONS

26-05-24

Article del darrer Catalunya Resistent, 115. Us animem a llegir el butlletí sencer, ple de memòria i valors democràtics.


Per: Rosa M. Viñolas

Un any més, una delegació de l‘Associació composada per 9 persones ha estat present a Borredón (França), a les jornades organitzades per CIMER (Centre d’Investigació i d’Interpretació de la Memòria Espanyola Republicana). A l’estació de Borredón arribaven els republicans espanyols que havien entrat a França fugint de la derrota republicana el 1939. La setmana del 5 al 12 de març d’aquell any, trens amb 16.000 republicans van arribar a l’estació de Borredón i van ser portats a peu cap el camp de Judes-Setfons. Entre 1939 i 1944, 33.000 espanyols van realitzar aquest recorregut.

Cada any, el primer cap de setmana de març, una marxa fa el mateix camí en homenatge a aquells republicans espanyols. Alguns dels assistents són descendents de republicans i amb la seva acció mantenen viu el record dels que aquell 1939 començaven l’exili d’aquella esperança que va significar la República.

Al camp de Setfons resten dempeus alguns pavellons i un gran monument s’aixeca en record d’aquell temps. Des d’aquest monument es van fer els parlaments, les ofrenes florals, el minut de silenci i es van inclinar en senyal de respecte que portaven les diferents associacions presents en l’acte.

Aquest any, a més del tradicional homenatge i record, hi havia un motiu que donava més sentit a l’acte. S’ha endegat una campanya contra la intenció d’instal·lar una granja de porcs on havia estat el camp. Les entitats memorialistes han iniciat mobilitzacions contra aquesta decisió i l’acte també es sumava a la campanya. Es van repartir cartells amb l’escrit següent:

“Respectez l’historie. Champ de concentration de Setfons: 30.000 prisonniers on souffert ici.”

Es van fer les fotografies de rigor i finalment es va acomiadar l’emotiva jornada amb un dinar comunitari amb la voluntat de tornar l’any vinent per continuar honorant el record del republicans espanyols de Setfons.