50 ANYS DE LA MORT DE SALVADOR PUIG I ANTICH

28-04-24

Article del darrer Catalunya Resistent, 115. Us animem a llegir el butlletí sencer, ple de memòria i valors democràtics.


Per: Montse Torras

Als 50 anys de la seva mort es va organitzar un acte en record de Salvador Puig Antich i de condemna a la violència exercida per la dictadura franquista. Van assistir-hi un centenar de persones, algunes de les quals havien coincidit amb Salvador a la presó Model quan la detenció dels 113 de l’Assemblea de Catalunya. D’altres havíem participat en el seguiment que es va fer aquella nit, fa 50 anys, des del Col·legi d’Advocats, on reunides moltes persones de molts diversos àmbits, esperàvem un Indult que no va arribar.

Aquella nit de fa 50 anys estaven al Col·legi d’Advocats la coordinadora de les Forces Polítiques de Catalunya, Col·legis Professionals, Sindicats, Comissions de Solidaritat, Comissions de Barri…. tots treballant junts. Es van fer moltes gestions, nacionals i internacionals. Es van rebre telegrames de W. Brandt, de la Secretaria d’Estat del Vaticà, del pare Taxonera de Montserrat…. Malauradament no hi va haver res a fer!!!.

El dia de l’enterrament de Puig Antich es va convocar una concentració al cementiri de Montjuic, en la que ens vàrem aplegar molta gent. La policia va acordonar l’entrada i no deixava accedir al cementiri. Només varen poder accedir a la tomba la família de Salvador i la policia, la majoria membres de la “social”. Però dos companys i jo vam anar al cementiri amb un taxi, que es va incorporar a una altra comitiva mortuòria que en aquell moment anava a entrar al cementiri. Un cop allà, la policia, pensant que érem de la família, no ens va impedir l’accés. Per acomiadar-se de Salvador, la família va demanar veure’l, i es va obrir una mica el fèretre, suficient per poder contemplar la seva cara embolicada amb la mortalla. És una imatge que mai més s’ha esborrat de la meva memòria. Vàrem sortir del cementiri, i la gent que estava concentrada a l’entrada es va pensar que havíem estat detinguts. Ens vàrem poder incorporar als companys i companyes que esperaven expectants fora el recinte i en poc temps es va organitzar una manifestació que com no podia ser d’una altra manera va acabar amb corredisses per tot arreu i amb càrregues de la policia.

Passats 50 anys, el dissabte 2 de març el Consell de Participació del Memorial Democràtic va retre homenatge a Salvador Puig i Antich a la presó Model de Barcelona. A la mateixa hora en que va ser executat a garrot vil aquell 2 de març de 1974, a la mateixa presó, ens vàrem aplegar un nombrós grup en un acte de record de Salvador i de condemna a la violència exercida per la dictadura franquista. L’acte va començar amb un minut de silenci i després de les intervencions es va fer una ofrena floral a la sala de “Paqueteria”, en el mateix lloc on es va instal·lar fa 50 anys el garrot amb el que es va donar mort a Salvador.

La commemoració va comptar amb la participació de Carles Vallejo, president de l’Associació Catalana de Persones Ex preses del Franquisme, que va intervenir com a President del Consell de Participació del Memorial. Va intervenir també Adoni Gonzalez, un testimoni que va coincidir amb ell a la presó Model; es va fer una lectura de textos i finalment Montse Puig Antich va parlar en nom de les quatre germanes. Va cloure l’acte la Consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart. Un acte de record i de justícia.