Generació TOP: Anna Maria Torrent Badia

22-03-24

 

Generació TOP: Anna Maria Torrent Badia (1944) 31 anys quan va morir Franco
Detenció: 27/4/1966. Manifestació no autoritzada i injúries a la policia.
Jutjada pel TOP: 9/11/66. Manifestació no autoritzada i injúries a la policia. Condemna: 1 mes i un dia.

(Entrevistada el 31/11/2023 a La Model)

Soc Anna Maria Torrent Badia. Vaig néixer el 14 de març de 1944. Quan va morir en Franco, el dictador, el 20N, doncs tenia 31 anys.

Vaig participar en el moviment estudiantil, relacionat amb el Sindicat Democràtic d’Estudiants i contra el sindicat únic que era el SEU.

Em van detenir una vegada. Em van detenir precisament quan hi havia una assemblea d’aquest sindicat democràtic i el degà de la Facultat de Lletres, de Filosofia i Lletres va fer entrar a la policia. Aleshores, els estudiants vam sortit tots en tropell perquè anaven pegant i vam anar cap al Passeig de Gràcia i em van detenir allà. Ens van detenir per la manifestació, que van considerar que era il·legal. Aquest dia era el 27 d’abril de 1966.

Vaig estar al calabós de la Via Laietana. Només em recordo dels calabossos però no me’n recordo que m’haguessin entrevistat. Vaig estar una nit només al calabós. A l’endemà ens van portar al jutjat de guàrdia, al número tres. I a continuació ens van portar a La Trinitat, a la presó de La Trinitat. Vaig estar a la presó fins al 17 de maig. En total vaig estar uns disset dies a la presó, del 28 d’abril fins al 17 de maig.

Després vam anar a parar al TOP i el judici va ser el 9 de novembre del mateix any, 1966. Em van condemnar a un mes i un dia d’arrest major. Aquesta va ser la sentència, per manifestació no autoritzada i per haver injuriat a la policia, per haver cridat. Deien que havíem cridat “sinvergüenzas, gamberros y asesinos”. També van dir que havíem tirat pedres. Però jo no n’havia tirat cap.