L’ASSEMBLEA DE L’ASSOCIACIÓ: FRATERNITAT, GENEROSITAT I COMPROMÍS

21-03-24

Més de 60 persones es van aplegar a la nostra Assemblea anual, 16 de març. Va ser una jornada intensa, emotiva, renovant compromisos, afegint noves voluntats i aprovant el full de ruta de l’any 2024. Anem a pams.

Primer de tot. La nostra Assemblea és —més enllà d’un tràmit estatutari un exercici de responsabilitat, de fraternitat i de compromís democràtic. Una trobada presencial, propiciant els afectes i també el reconeixent de les marques a la pell compartits en la defensa de les polítiques de memòria democràtica. Aquesta cita és una nova baula més en aquest llarg recorregut històric iniciat a les acaballes de la dictadura per defensar l’amnistia, i per recuperar i preservar la memòria de la lluita antifranquista. Conscients que la seva garantia  —les polítiques públiques de memòria—  enllaça amb la defensa dels valors democràtics i els anhels de les noves generacions per un món més just, en pau i amb oportunitats per a tothom. Adaptant els nostres estatuts a les noves realitats, i afegint a la definició com a entitat, article 1: a les persones que volen defensar la memòria democràtica, antifranquista i antifeixista al nostre país. Les mateixes pancartes que hores més tard les nostres companyes i companys de l’ACPEPF defensaven a la concentració contra el Racisme i el feixisme a Europa, conjurats davant els sons i tambors de guerra al món. Feixisme Mai Més!

Segon. La Memòria d’activitats del 2023 —que es pot consultar a la nostra Web— és una guia exhaustiva de la generositat i capacitat del nostre col·lectiu. Com va relatar el nostre President enunciant els diferents capítols, han estat més de 452 activitats, un centenar més que l’any anterior. Organització i participació a jornades, seminaris, congressos, com el de la FIR a Barcelona o la Marxa de la Retirada, concentracions davant de Via Laietana i moltes activitats de cultura, divulgació i pedagogia de la memòria a les aules. A banda de la relació i protagonisme al teixit associatiu memorialista. Una generositat que es tradueix amb una capacitat i dedicació de les persones de la Junta i de l’Associació en centenars i milers d’hores i jornades impossible de quantificar. Assistència a convocatòries nacionals, estatals i internacionals, presència quotidiana a la seu de la nostra Associació donant resposta a multiplicitat de demandes. S’ha de destacar el magnífic impuls a les gravacions i testimoniatge enregistrat, vol dir preservant la memòria viva del que hem anomenat la generació TOP. Un impressionant actiu immaterial que cal saber transformar en matèria pedagògica i educativa per dialogar amb les noves generacions. Aquesta confiança i generositat també s’expressa en l’increment de noves persones associades, superant les xifres de l’any anterior. Per aquesta raó ens sentim molt orgullosos de comptar amb 223 afiliats, cotitzant. El que vol dir que seguim sent l’entitat més important de les associacions memorialistes del nostre país. En aquesta jornada hem tingut l’oportunitat de lliurar nous carnets a noves afiliades (i també nous afiliats) compromeses (i també protagonistes) amb la història de la Generació TOP, amb l’expertesa en la defensa de les polítiques públiques d’igualtat i contra la violència sexual, l’activisme cultural i sindical; i molt especialment les persones vinculades a la seva trajectòria professional en el camp de la pedagogia, ara des del treball prioritari de portar la memòria a les aules. És aquest relleu natural el que ens permet també facilitar la renovació de càrrecs a la Junta Directiva, amb un reconeixement a la seva trajectòria i implicació personal durant molts anys. En aquesta ocasió a la nostra companya Montse Torras i el nostre company Ignasi Espinosa.

Tercer. Donar sentit a un antifeixisme del segle XXI, és el subtítol de l’enunciat del Pla de Treball per l’any 2024. Molts reptes per davant en un any amb diferents cites electorals. Caldrà adaptar el nostre missatge i la nostra acció (també i fer-ho millor a les xarxes socials, particularment fent més visible el fons biogràfic de l’Associació a Viquipedia) explicant quina és la vigència de l’antifeixisme d’avui. Fent una reflexió acurada sobre la profunda crisi del sistema democràtic. Ens preocupa el revisionisme històric, la derogació de les lleis de memòria quan el PP i VOX sumen majoria, o l’ultratge als espais de memòria i resistència dels republicans espanyols que hem vist recentment a França. Ens preocupa l’Argentina de Milei, convertit en capdavanter i caricatura de les pitjors polítiques neoliberals. I ens preocupa el tuf que desprenen determinades exhortacions a “preparar-nos” per a la guerra a Europa. Un discurs perillós a les portes de les eleccions europees de 2024. Aquest compromís amb la memòria vol dir una defensa activa dels valors de la pau, l’enfortiment de les institucions democràtiques, i de la vigència per les noves generacions dels Drets Humans Universals. Conscients que la Memòria Democràtica, i les seves lleis que cal aplicar, han de constituir un antídot davant dels discursos d’odi i exclusió, davant de la banalització i exaltació del feixisme. També per fer front a les desigualtats, les crisis humanitàries, i el desencís i incerteses respecte al sistema democràtic, generats per la dimensió de la crisi social, econòmica i ecològica, d’abast mundial.

Ampliar la base associativa, garantir el seu patrimoni històric, enfortir el  moviment memorialista i les relacions institucionals són altres aspectes prioritaris. La tasca principal del 2024 serà la de portar el testimoni de l’anomenada generació TOP a les escoles, amb un treball descentralitzat. Persistint igualment en la reivindicació dels espais de memòria com Via Laietana, Castell de Figueres i/o Portbou, i donant forma a les rutes locals de la memòria de les lluites socials. L’Assemblea va tenir un tancament de luxe amb el lliurament de la placa d’honor de l’ACPEPF a Juan José del Águila, autor del monumental “El TOP. La represión de la libertad (1963-1977)”. Precedida per una magnífica glossa que va fer el nostre company i jurista Carlos Jiménez Villarejo.

Domènec Martínez Garcia, Junta ACPEPF