Com es pot aturar els feixistes a Itàlia?

1-03-24

Normalment, FIR no informa sobre esdeveniments regionals. Tanmateix, aquesta vegada les eleccions a Sardenya van tenir un caràcter símbol. Des que Giorgia Meloni va arribar al poder, no només l’organització italiana ANPI (Associazione Nazionale Partigiani d’Italia) ha estat activa per aturar els desenvolupaments feixistes i de la dreta a Itàlia. El partit d’ultra dreta de Girorgia Meloni no va arribar al poder amb els mateixos instruments que el feixisme mussolinià, li falta l’instrument violent de les “camises negres”, tot i que els partidaris de “Casa Pound” es van presentar als carrers de Roma al gener amb la salutació feixista. . Els sindicats i altres forces de la societat civil, a més, no només pensen com aturar políticament els canvis en la legislació laboral i la criminalització de l’ajuda als refugiats, sinó que també porten massivament la seva protesta al carrer.

De manera significativa, Meloni gaudeix del suport total del president de la Comissió de la UE, von der Leyen, que no només manté un intercanvi intens amb Meloni, sinó que també va viatjar amb ella a Kíev el 24 de febrer de 2024 per donar suport al president ucraïnès Zelensky.

Tenint en compte el rendiment històricament feble de les forces d’esquerres a les eleccions parlamentàries del 2022, l’atenció de la societat civil se centra en les properes eleccions regionals i les eleccions europees, que sens dubte seran una prova del grau de suport de l’actual govern d’ultradreta neo feixista i de la força dels partits democràtics antifeixistes.

Diumenge passat es van celebrar eleccions autonòmiques a l’illa de Sardenya amb els seus 1,5 milions d’habitants. Sardenya és considerada la regió d’Itàlia amb els ingressos més baixos. Al mateix temps, l’illa té competències més amplies que altres regions gracies al seu estatut d’autonomia.

Quatre candidats es van presentar a les eleccions regionals a Sardenya. Després que Fratelli d’Italia (FdI) optés pel candidat Paolo Truzzu, alcalde de Càller (capital de Sardenya), l’anterior president de la regió, Christian Solinas (Lega), va decidir no presentar-se a un segon mandat degut a la disputa de poder que va guanyar Giorgia Meloni front a entre Matteo Salvini malgrat que. Truzzu era considerat el favorit.

A diferència de les eleccions parlamentàries, aquesta vegada l’oposició Partit Demòcrata (PD) i el Moviment Cinc Estrelles (M5S) van formar una aliança d’ampli camp” (Campo Largo) i van presentar com a candidata conjunta la diputada Cinc estrelles Alessandra Todde que no essent una representant nomes de l’esquerra, tenia una amplia experiència de govern amb Conte i Draghi. També es van presentar dos candidats més, un representant d’una aliança cívica i un candidat del moviment autonomista.

Amb Truzzu, el govern de la dreta esperava una clara victòria electoral com a confirmació de la seva política. Tot i que només es tractava d’unes eleccions regionals, Giorgia Meloni i el líder de la Lega Matteo Salvini van participar intensament al actes electorals a Sardenya. Pretenien un bon resultat en aquestes eleccions com a prova per a les properes eleccions europees del juny de 2024.

Aquestes eleccions també van ser una important prova de l’estat d’ànim de l’oposició d’esquerres per veure si podria aconseguir unir forces polítiques per contrarestar l’avenç del govern d’ultra dreta neo feixista a nivell electoral. La presidenta del PD, Elly Schlein, també ha participat intensament a la campanya de les eleccions regional de Sardenya.

Els resultat no va anar pel camí que pretenia Giargia Meloni. En lloc d’una brillant victòria electoral de Truzzu, Alessandra Todde va ser escollida amb un lleuger marge. A causa de la llei electoral especial, en què el grup més fort rep una bonificació, ara només els partits del govern i l’aliança “Campo llarg” estan representats al parlament autonòmic, ja que l’Aliança Ciutadana ha rebut menys del 10% dels vots. i el moviment autonomista només al voltant de l’1%. Els votants havien vist clarament aquestes eleccions com una opció entre els dos blocs polítics.

No obstant això, seria equivocat suposar que els resultats han canviat significativament l’equilibri polític de poder ja que només una mica més de la meitat dels votants van anar a votar. Si a les eleccions europees s’aconsegueix mobilitzar els abstencionistes es podria aconseguir un canvi significatiu en l’equilibri de poder. Tanmateix, els resultats individuals de les respectives ciutats de Sardenya mostren que el partit Fratelli d’Italia de Giogria Meloni és, amb diferència, la força més forta del govern de la dreta. El 10 de març tindran lloc les properes eleccions als Abruzzos, una regió on la coalició nacionalista-feixista és al poder. Si un canvi de govern també té èxit aquí, aquest seria un senyal esperançador per a les eleccions europees.