JORNADES DEL MAQUIS A LA VALL D’EN BAS. CINC ANYS DE REFLEXIÓ I MEMÒRIA

11-02-24

Article del darrer Catalunya Resistent, 114. Us animem a llegir el butlletí sencer, ple de memòria i valors democràtics.


Per Raül Valls/Amical Antics Guerrillers de Catalunya

El 23 i 24 de setembre, i per cinquè any seguit, l’Amical Antics Guerrillers de Catalunya juntament amb l’Ajuntament de la Vall d’en Bas, el Memorial Democràtic i amb el suport del Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i Comarca, vam organitzar les V Jornades del Maquis a l’auditori de Can Trona. El treball constant d’aquest darrer lustre comença a donar fruits i les 130 localitats de la sala d’actes de Can Trona es van omplir en unes jornades que aquest any han estat dedicades al paper de les dones en la resistència guerrillera contra el feixisme i el franquisme a l’Europa dels anys quaranta.

Amb “Dones i resistència. El maquis invisible” tot un seguit de conferenciants van introduir un món, que més que invisible havia estat injustament invisibilitzat. El món de desenes de milers de dones que en el més fosc i profund del segle XX es van comprometre en la lluita contra el feixisme a Europa. Algunes ho van fer amb les armes a la mà, però moltes altres més van dur a terme una tasca incansable i amagada de resistència i lluita des de les cures i la vida quotidiana. Una lluita i un compromís sense el qual no hagués estat possible la derrota de les forces de l’Eix. Més enllà de les capacitats militars de les potències en guerra, les dones resistents van ser fonamentals per mantenir encesa i viva la consciència moral d’una Europa que s’enfonsava en el pou de la barbàrie i la deshumanització.

El matí del dissabte 23 vàrem comptar amb tres investigadores i acadèmiques: Irene Abad, Sandra Blasco i Mar Trallero, que van apropar-nos a la història i les bases ètiques d’aquelles formes de resistència, obrint un interessant debat que posava llum i arguments sobre anys d’injusta invisibilització. A la tarda, Aurora Bell·Lloch, Sònia Sala, Iona Pujol i Iris Schneider van posar cara i cos a aquelles lluites, recordant-nos a dues dones valentes i compromeses: Pepita Bell·Lloch i Cristina Zalba.

Pepita era una membre cabdal i incansable de l’equip de guies de passos dels Pirineus orientals. Tota l’organització i logística dels guies requeia sobre aquest equip i la xarxa que feia possible que milers de guerrillers poguessin resistir a l’interior del país i lluitar contra la dictadura franquista.

Cristina Zalba va ser una dona valenta que no va dubtar en exposar la seva vida i llibertat per guarir i amagar a Antoni Figueras, un maqui ferit a una emboscada a Sant Iscle de Colltort el 31 de desembre de 1944. El projecte per recuperar la seva història ha comptat amb la néta, Sònia Sala, i la besnéta, Iona Pujol, i ha culminat amb un exitós documental titulat “508 dies” dirigit per Marc Planagumà, director també de “Cisquet i el seu germà”, que va ser estrenat a Olot el 4 i 5 de novembre amb un gran èxit de públic. Prop de 500 persones va assistir als dos dies d’estrena.

Les jornades van concloure amb una excursió i dinar popular al Mas La Sala de Santa Bàrbara de Pruneres (Oix-Garrotxa) indret on van succeir els fets i on Cristina Zalba i la seva família el 1945 van protagonitzar una heroica acció de valor, humanitat i compromís en la lluita contra el franquisme i la recuperació de les llibertats populars, la democràcia i la República. A la mateixa casa vàrem gaudir d’una magnífica teatralització dels tres actors que interpreten als protagonistes d’aquells fets a la pel·lícula.

La cita anual de les Jornades del Maquis a Can Trona de la Vall d’en Bas s’ha consolidat com un espai de reflexió i difusió de la memòria de la lluita guerrillera i un aparador de tot el treball que des de l’Amical Antics Guerrillers duem a terme per què mai més la lluita d’aquelles dones i homes contra la barbàrie feixista resti oblidada i siguin esborrats de la història. Ens veiem l’any vinent de nou a Can Trona!