Contra la glorificació de les SS i la justícia política

7-02-24

Un any més, els neonazis de diversos països europeus, inclosos els grups alemanys, tenen previst reunir-se a Budapest per honrar les unitats de les SS i commemorar les tropes alemanyes i hongareses que van ser encerclades i derrotades per unitats soviètiques en el marc de la coalició anti-Hitler durant el alliberament de la ciutat el febrer de 1945. Els resistents antifeixistes hongaresos es van unir a les tropes soviètiques alliberant Budapest. En l’ambient nacionalista d’aquestes accions, MEASZ, organització antifeixista hongaresa, commemora any rere any l’alliberament de Budapest del feixisme i protesta contra les provocacions nazis que tenen lloc amb el suport directe i indirecte del govern hongarès.

Aquest cap de setmana, MEASZ comptarà amb el suport de la Federació Internacional de Lluitadors de la Resistència (FIR) i diverses organitzacions membres d’Alemanya, Àustria i Eslovàquia, que participaran en els actes públics de commemoració i protesta. El Comitè Executiu de la FIR dirigirà una declaració al president hongarès demanant la prohibició de la glorificació de les SS.

Els mètodes utilitzats per les autoritats hongareses per difamar les protestes contra les reunions nazis s’il·lustren amb un escàndol polític que ha cridat l’atenció dels mitjans a Europa durant les últimes setmanes. En el període previ a les protestes polítiques contra la reunió nazi de l’any passat, a Budapest van esclatar enfrontaments violents entre neonazis i alguns dels seus oponents polítics. La baralla no va tenir res a veure amb les protestes en si mateixes, però els mitjans hongaresos l’han utilitzat com una oportunitat per vilipendiar l’antifeixisme en tots els sentits. El govern hongarès va adoptar la narrativa que es tractava d’una “acció internacional d’extrema esquerra”. Dues persones van ser detingudes i porten gairebé un any detinguts a Hongria. D’aquesta manera, la justícia hongaresa intenta representar una baralla com una acció terrorista de l'”antifa internacional”. Pel que fa a la política interior, l’objectiu és desacreditar la protesta social contra la glorificació anual de les SS i els seus organitzadors i empènyer-la a un racó terrorista, mentre que pel que fa a la política exterior, Hongria sembla ser víctima de l'”antifa internacional”.

A principis de febrer es va obrir el judici als dos detinguts, una alemanya i una italiana, després d’onze mesos de presó preventiva. Segons el grup de drets humans “Comitè d’Hèlsinki Hongarès”, les condicions de detenció, no només d’aquests presos, estan lluny de qualsevol norma humana. Les condicions de detenció i la incertesa del procediment han fet que el fiscal italià encarregat es negués a acceptar l’extradició d’un segon acusat italià a Hongria. A Alemanya, en canvi, la fiscalia encara estudia l’extradició d’un dels acusats.

Exigim que es garanteixi a l’acusat un judici constitucional, cosa que no és d’esperar a Hongria en les circumstàncies descrites.

Les nostres protestes antifeixistes contra la glorificació del nazisme protegeixen la democràcia a Europa!

Berlín, Budapest, Viena, 06.02.2024

Firmat per
Vilmos Hanti, MEASZ, organització antifeixista hongaresa, i FIR
Conny Kerth, Vereinigung der Verfolgten des Naziregimes – Bund der Antifaschistinnen und Antifaschisten (VVN-BdA) (Gemònia)
Dr. Gerald Netzl, Bund Sozialdemokratischer FreiheitskämpferInnen, Opfer des Faschismus und aktiver AntifaschistInnen (Àustria)
Ernst Wolrab, Bundesverband österreichischer Widerstandskämpfer und Antifaschisten, Opfer des Faschismus (KZ Verband) (Àustria)
Dr. Ulrich Schneider, FIR