COMMEMORACIÓ DE LA FUNDACIÓ DE L’ASSEMBLEA DE CATALUNYA

28-01-24

Article del darrer Catalunya Resistent, 114. Us animem a llegir el butlletí sencer, ple de memòria i valors democràtics.


Per Ma Rosa Viñolas García

El passat 7 de novembre, el Memorial Democràtic va organitzar un acte en commemoració de la fundació de l’Assemblea de Catalunya a l’Auditori del Palau de la Generalitat. L’Assemblea de Catalunya, fundada el 7 de novembre de 1971 en plena dictadura, va ser l’organisme unitari antifranquista que aplegava la majoria de forces polítiques, sindicals, entitats cíviques, etc. del país entorn uns objectius comuns: llibertats democràtiques, amnistia pels presos polítics, restabliment de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya de 1932 i coordinació amb d’altres forces democràtiques de l‘Estat espanyol. L’Assemblea va constituir, en el seu moment, un dels esdeveniments polítics més importants no sols per Catalunya sinó també per Espanya, que estava encara sota el franquisme.

L’Associació Catalana de Persones Ex preses Polítiques del Franquisme va ser convidada a la commemoració per la Consellera de Justícia, Drets i Memòria, Sra. Gemma Ubasart.

En l’acte van intervenir el director del Memorial, Jordi Font, l’historiador Agustí Colomines, la professora de sociologia Mariona Lladonosa i els membres de l’Assemblea detinguts el 28 d’octubre de 1973 a la parròquia de Santa Maria Mitjancera, Magda Oranich, Josep Lluís Carod-Rovira i Ramon Espasa. Va cloure l’acte la Consellera Gemma Ubasart, agraint la nostra presència.

Durant l’acte es va recordar el 50è aniversari de la detenció, a l’església de Santa Maria Mitjancera, dels 113 membres de l’Assemblea i van prendre la paraula Magda Oranich, Josep Lluís Carod Rovira i Ramon Espasa explicant els fets de la detenció, el seu pas per Via Laietana i les vicissituds a la presó Model i a la de la Trinitat. Amb el temps passat, les anècdotes esdevenien optimistes.

La cloenda de l’entranyable trobada, com no podia ser d’altra manera, va ser una fotografia dels components fundacionals de l’Assemblea presents, i un petit refrigeri on es van intercanviar opinions i records d’un esdeveniment que malgrat es va realitzar fa 52 anys encara està present en la memòria del nostre país.