IX TROBADA D’AJUNTAMENTS DE LA XARXA DE MEMÒRIA I PREVENCIÓ DEL FEIXISME “MAI MÉS”

14-01-24

Article del darrer Catalunya Resistent, 114. Us animem a llegir el butlletí sencer, ple de memòria i valors democràtics.


Por Enric Cama

El passat 23 de novembre va tenir lloc al Museu d’Història de Cerdanyola del Vallès la cita anual d’Ajuntaments adherits a la Xarxa de Memòria i prevenció del feixisme “Mai Més”. Aquestes trobades tenen com a objectiu la reflexió sobre les polítiques públiques de memòria, compartir experiències i examinar el paper dels governs municipals.

Van inaugurar la jornada Carlos Cordón Núñez, alcalde de Cerdanyola; Silvia García Peláez, regidora de Drets Civils de l’Ajuntament de Sabadell; Jesús Navarro Rodríguez, Diputat de Memòria Democràtica de la Diputació de Barcelona i Juan M. Calvo Gascón, President de l’Amical de Mauthausen i altres camps. A la trobada hi va assistir una delegació de la nostra associació.

La ponència marc va ser presentada, enguany, pel nostre company Domènec Martínez García (Junta Directiva de l’ACPEPF) “La implementació de les lleis i programes de memòria als municipis”. Iniciada amb una reflexió sobre la “fragilitat de la nostra democràcia, i la necessitat d’enfortir les polítiques de memòria com antídot i barrera de contenció a la marea negra d’odi i exclusió de les extremes dretes que pretenen eliminar la cultura antifeixista com a pas previ per degradar i destruir la democràcia”.

A continuació es va abordar el paper i responsabilitat dels municipis en la implementació de la Llei de memòria (20/2022). Tal com es va aprovar a la trobada d’entitats memorialistes a finals del mes de març a La Model de Barcelona. Moció que han fet seva diferents ajuntaments. També en la necessitat d’enfortir les competències i recursos de les regidories de memòria democràtica o similars. “Defensar la memòria és defensar la democràcia”.

Es van compartir diferents recursos de l’Amical de Mauthausen i altres camps: “Cinema i Holocaust”, “Cinema, guerra, exili i repressió franquista” i el projecte “Carretera a Gusen”. Posteriorment es van presentar experiències municipals de Terrassa, L’Hospitalet, Sant Just Desvern i Cerdanyola del Vallès.

La Jornada es va tancar amb un dinar fraternal, intercanvi d’opinions i nous projectes, on va estar molt present el record de la nostra companya Rosa Toran.