UN PROJECTE EDUCATIU I UN MURAL

5-11-23

Article del darrer Catalunya Resistent, 113. Us animem a llegir el butlletí sencer, ple de memòria i valors democràtics.


Per Eduard Amouroux

Un dels objectius clau per l’Amical de les Brigades Internacionals de Catalunya és la difusió entre les noves generacions del que van ser i van significar les brigades internacionals a la Guerra d’Espanya (1936-1939); poder fer-ho dintre d’un projecte educatiu de l’Institut Quatre Cantons del Poblenou va ser una gran oportunitat que va culminar amb la realització d’un mural, al Passeig de Circumval·lació al costat del Parc de la Ciutadella, que reprodueix el pas dels brigadistes que s’acomiadaven pels carrers de Barcelona. La magnífica foto de Henry Buckley, periodista i fotògraf anglès, recull l’efervescència del moment, com unes dones llençaven flors al pas d’aquells homes vinguts d’arreu per defensar el poble espanyol del feixisme, i que a l’octubre de 1938 els desmobilitzaven. Molts dels seus companys havien quedat enterrats en terra espanyola, havien fet el més alt sacrifici que hom pot fer, donar la vida per allò que volien salvar.

En Rock Blackbock és un muralista compromès amb la recuperació de la memòria democràtica, autor d’un bon grapat de murals arreu de Catalunya que té com objectiu la plasmació mitjançant una tècnica d’altíssim nivell a diferents parets del país, de fets que van des de personatges entranyables a escenes de la vida quotidiana dels pobles; ha fet un pla de realització del seu art a diferents punts de la nostra geografia, recordant fets de la nostra recent que mai hauríem d’oblidar.

A l’octubre de l’any 1938 a l’Espluga de Francolí l’exèrcit de l’Ebre que estava encara lluitant per aturar l’avanç de les tropes franquistes, va retre homenatge a les Brigades Internacionals que Negrín havia proposat a la Societat de les Nacions retirar de la guerra, comptant que l’altre bàndol faria el mateix amb els milers de soldats alemanys i italians que hi participaven. Com ja sabeu l’exèrcit colpista no va prescindir de la cooperació d’Alemanya, ni d’Itàlia. A l’Alberg de l’Espluga, en Roc ha fet un mural a la façana exterior a partir de la foto emblemàtica del brigadista que en l’acte de comiat aixeca el puny. Potser era un brigadista italià, la investigació ha començat i aviat sabrem qui era aquest personatge que va quedar immortalitzat per al futur.

Activitats com la de l’nstitut Quatre Cantons del Poblenou serveixen perque una història heroica, però mal coneguda, arribi a les noves generacions d’estudiants i més enllà a la nostra societat actual. És evident que té la seva incidència aquesta difusió perquè el mural va ser vandalitzat a les poques setmanes per aquells que miren la nostra història recent amb l’odi, aquells que no volen recordar el cop d’estat de 1936 i la repressió de la dictadura posterior.

La solidaritat que representen les Brigades Internacionals, compostes per persones vingudes de 52 països a lluitar per defensar el govern legítim de la II República desperta encarà l’odi i la rancúnia dels feixistes que, ara per ara, sembla que estan tornant arreu d’Europa i que fan més necessari que mai que la ciutadania digui alt i fort i sense cap dubte: “NO PASSARAN”.