ENTREVISTA AMB EL SECRETARI GENERAL DE LA FIR DR. ULRICH SCHNEIDER

11-10-23

Article del darrer Catalunya Resistent, 113. Us animem a llegir el butlletí sencer, ple de memòria i valors democràtics.


A finals d’octubre la “Federació Internacional de Resistents (FIR) – Federació d’Antifeixistes” celebrarà a Barcelona el seu XIX Congrés.

Què és el FIR i a qui representa?

La FIR és l’organització que aplega a les federacions fundades després del final de la Segona Guerra Mundial a Europa per resistents, partisans, deportats, lluitadors supervivents a les files de la coalició anti-hitleriana i els seus familiars i que en molts països també inclouen els antifeixistes de les generacions actuals.

Quan es va fundar en plena Guerra Freda a Viena l’any 1951, el tema central va ser la preservació de la pau i el llegat polític dels supervivents. Al mateix temps, es tractava de recordar a les generacions futures la resistència antifeixista en tota la seva amplitud política. Al llarg de més de set dècades hem perdut algunes associacions que no s’obrien a les noves generacions però s’hi han incorporat d’altres que van poder fer el relleu generacional i associacions de nova creació com per exemple, las dels amics de les Brigades Internacionals.

En aquest sentit, els objectius de 1951 són avui també els de les aproximadament 60 federacions membres de la FIR a 25 països d’Europa, Israel i Amèrica Llatina perquè la idea de l’antifeixisme segueix viva.

La FIR és una federació amb una llarga de tradició, però quines tasques té avui?

La FIR té les seves arrels en la meritòria lluita de les dones i homes de la resistència contra el nazisme. En aquest sentit som una “associació memorial”. Per a nosaltres el llegat dels supervivents, tal com es va formular per exemple al “Jurament de Buchenwald”, segueix essent vigent i és un compromís de cara al futur.

Si es diu que hem d’aixafar les arrels del nazisme, aleshores veiem avui en nombrosos països -no només a Europa- les causes socials del ressorgiment de grups i partits polítics neofeixistes i d’extrema dreta, contra els quals hem de ser políticament actius si defensem un futur democràtic. Malauradament, la “creació d’un nou món de pau i llibertat” encara no és una realitat. Per tant, som actius com a “Ambaixadors de la Pau” de les Nacions Unides juntament amb les nostres federacions membres en els moviments per la pau. El missatge de pau conjunt de la FIR i la Federació Mundial de Veterans (WVF) de novembre de 2022 per a un alto el foc immediat i l’inici de negociacions en lloc de lliuraments d’armes a la guerra d’Ucraïna segueix sent rellevant. La seva urgència en l’interès de la gent de totes les regions de guerra es subratlla de nou cada dia. Però tampoc ens oblidem dels innombrables altres teatres de guerra del món. I quan parlem de llibertat, també ens referim a garantir la democràcia i els drets socials per a totes les persones, és a dir, també l’ajuda als refugiats. El llegat dels supervivents encara exigeix tota la nostra força i atenció.

A Espanya i Portugal encara són vius molts testimonis contemporanis de la lluita antifeixista. Però a la majoria dels països ocupats antigament pel nazisme, el seu nombre ha minvat. Què significa això per a la mediació de les experiències històriques?

Aquest és un dels grans reptes per a moltes associacions de FIR. La desaparició dels testimonis contemporanis i l’augment de la distància històrica, unida al ressorgiment de les forces d’extrema dreta, ens porten a viure terribles formes de revisionisme històric a molts països europeus. Els monuments de l’alliberament del feixisme i els alliberadors són destruïts, els col·laboradors feixistes són honorats com a “lluitadors per la llibertat”, i això no només passa amb el culte a Bandera a l’Ucraïna actual.

Al mateix temps, veiem que calen noves vies per oferir als joves de les generacions actuals l’accés i el coneixement històric sobre la lluita antifeixista als seus respectius països. Moltes federacions membres estan molt compromeses en aquesta feina i tenen força èxit. Volem avaluar conjuntament aquestes experiències a les files de la FIR i contribuir així a enfortir el treball històric i memorial. Els llocs històrics dels memorials dels camps de concentració tenen un paper important. Així, planifiquem juntament amb les federacions membres per al 2025 una nova trobada internacional de joves amb 1000 participants al CC-memorial Buchenwald.

Els resultats electorals dels partits d’extrema dreta a diversos països europeus són aterridors. El maig de 2024 tindran lloc les properes eleccions al Parlament Europeu. Quina és la posició de la FIR al respecte?

Al nostre congrés formularem un missatge polític clar amb motiu d’aquestes eleccions. Per descomptat, no donem cap recomanació electoral per a cap partit. Demanem que les forces de la societat civil, dels sindicats, els moviments ecologistes i socials, les organitzacions de joves i migrants intervinguin activament en xarxes comunes en aquesta campanya electoral i expressin les seves demandes democràtiques i humanes d’Europa.

Perquè defensem una Europa conscient de les seves arrels antifeixistes, una Europa de totes les persones, en la qual es reforcin els drets socials, especialment dels més febles, que assumeixi la responsabilitat conjunta dels refugiats que ens arriben de guerres, fam i altres desastres, que defensi la pau, la política de distensió europea i contra la militarització de la UE. Aquests són grans problemes. És la nostra perspectiva sobre una Europa antifeixista.

Què espera la FIR del congrés de Barcelona?

En la preparació a Barcelona i Espanya experimentem una gran predisposició a donar suport a la idea de l’antifeixisme que representem. Això és molt encoratjador. Durant el congrés participarem en diversos actes commemoratius en memòria de les Brigades Internacionals i de les víctimes espanyoles de la dictadura franquista. Això mostra la vitalitat social de la memòria històrica.

Fins ara, els comentaris de les associacions membres confirmen que després de la pandèmia de Coronavirus i amb l’impacte de la guerra d’Ucraïna, cal un intercanvi polític real. En aquest sentit, el congrés mostrarà que una organització internacional paraigua d’associacions en la tradició de la lluita antifeixista és políticament necessària no només avui, sinó també en el futur. I com aconseguim integrar les generacions actuals en aquest treball. Aquesta és la base d’un futur de la FIR.