La primera manifestació autoritzada de  l’11 de setembre no  va ser a Sant Boi sinó a Terrassa un dia abans.

27-09-23

La memòria popular ha deixat registrada que la primera manifestació autoritzada celebrada per commemorar la Diada Nacional de Catalunya va ser la realitzada a Sant Boi l’onze de setembre de 1976. La manifestació, que en principi es volia realitzar a la ciutat de Barcelona no va ser autoritzada i després d’una negociació amb el Govern Civil es va acordar el seu trasllat a aquella localitat del Baix Llobregat. Cal dir, però, que la primera manifestació autoritzada no va ser la realitzada a Sant Boi sinó la que es va realitzar a la ciutat de Terrassa un dia abans, el 10 de setembre.
Aquell dia, fa 47 anys, avançada la tarda, una munió de gent va baixar pel mig de la Rambla d’Ègara, al centre de la ciutat de Terrassa, amb banderes catalanes i pancartes reivindicatives com la que encapçalava la manifestació que demanava “Llibertat, Amnistia, Estatut d’Autonomia” sostinguda pels dirigents de l’Assemblea Democràtica de Terrassa acompanyats per destacats dirigents de l’Assemblea de Catalunya.
Era la primera manifestació autoritzada a tot l’Estat espanyol per commemorar la Diada Nacional de Catalunya després de la mort del dictador Franco. Una commemoració que des de 1939, i durant tota la dictadura, s’havia realitzat en clandestinitat, en una tradicional jornada de lluita
Aquella manifestació del 10 de setembre a Terrassa va ser la més multitudinària que s’havia celebrat fins aleshores a la ciutat. Moltes senyeres lluïen per primera vegada als balcons i cap a les set de la tarda es van anar concentrant milers de ciutadans, entre cinc i vuit mil, amb centenars de pancartes i senyeres reclamant l’Estatut d’Autonomia i les llibertats democràtiques. S’albirava la democràcia.
La Rambla d’Ègara recorda , amb una placa, aquella manifestació multitudinària del 10 de setembre de 1976 que va tenir lloc a Terrassa amb el clam de Llibertat, Amnistia i Estatut d’Autonomia.

Enric Cama