PRESENTACIÓ DE LA FUNDACIÓ NEUS CATALÀ

21-06-23

Compartir aquest article del darrer Catalunya Resistent, 112. Us animem a llegir el butlletí sencer, ple de memòria i valors democràtics.


Per Rosario Cunillera

El passat 13 d’abril va fer 4 anys de la mort de la companya Neus Català i Pallejà, una militant comunista que dedicà la seva vida a lluitar contra el feixisme i a defensar els drets dels treballadors i les treballadores, que patí la barbàrie nazi al camp d’extermini Ravensbrück i al de Holleischen. En l’aniversari de la seva mort, es va presentar la Fundació Neus Català amb la voluntat de ser una eina per fer front a l’extrema dreta i recuperar la memòria democràtica, aplegant unes 150 persones al Centre Artesà Tradicionàrius. L’acte va començar amb una lectura dramatitzada de textos de Neus Català, interpretada per l’actriu Mireia Pascual, i després van intervenir els fills de la Neus, la Margarita i el Lluís Català, i el president de la Fundació, en Ricard Ribera. La presentació va acabar amb un col·loqui amb la historiadora Elisenda Berenguer, l’antropòleg Manuel Delgado i el secretari general de Comunistes de Catalunya, Héctor Sánchez, conduit per la periodista Laura Aznar.

Tinc l’honor de ser la vicepresidenta de la Fundació Neus Català i de compartir espai amb Margarita i Lluís Català, la historiadora i biògrafa Elisenda Berenguer i uns quants companys i companyes més, com Víctor Ríos, Natàlia Solia de l’Arxiu Josep Serradell o el Joan Lou, que juntament amb el president Ricard Ribera i la secretària Nora Sánchez, formem el Patronat de la Fundació. A més, la Fundació té un Consell Assessor ampli amb una cinquantena de persones provinents del memorialisme, de la cultura i de l’activisme social i polític.

Neus Català va ser una comunista incansable, des de jove a la JSU, passant per la resistència francesa, pels camps nazis, l’exili a França o el retorn a casa, ja sigui amb el PSUC, primer, o amb el partit dels Comunistes de Catalunya després, on continuà fins al dia de la seva mort. Una persona implicada en molts àmbits, amb la Unió de Dones de Catalunya, el moviment per la pau o en el sindicalisme, amb el Comitè Internacional de Ravensbrück o l’Amical de Ravensbrück. La Fundació Neus Català, vinculada a Comunistes de Catalunya i a EUiA, vol reivindicar el seu llegat amb la voluntat de reivindicar-la a través de 4 vessants: la Neus i la lluita antifeixista, la Neus i la cultura de la pau, la Neus i la lluita feminista i, com no podia ser d’una altra manera, la Neus i la militància comunista.

Reivindicar la figura de Neus Català i Pallejà és també reivindicar la de tants altres lluitadors i lluitadores anònimes amb qui estem en deute. Per això, la Fundació té per objectiu recuperar la memòria democràtica de la lluita contra el feixisme, però també convertir-se en un espai per al debat de les idees i la batalla cultural, així com ser un punt de trobada per les diferents expressions de l’esquerra catalana. La Fundació Neus Català ja ha començat a caminar, amb cursos i activitats diverses, i a més, el 30 de juny a les 19 h es presentarà al Museu Memorial de l’Exili a la Jonquera, amb la participació de l’Elisenda Belenguer, com a historiadora i biògrafa de la Neus, en Henri Farreny, president de l’Associació d’anciens guerrilleros a França -FFI, i en Nicolàs Garcia, alcalde d’Elna.