ACTE ANUAL AL FOSSAR DE LA PEDRERA 19 DE FEBRER DE 2023

7-05-23

Aquí teniu l’editorial complet del darrer Catalunya Resistent, 111. Us animem a llegir el butlletí sencer, ple de memòria i valors democràtics.


Per Montse Torras

Fidels al nostre compromís de Memòria l’ACPEPF segueix liderant l’acte anual del Fossar de la Pedrera en homenatge als homes i a les dones del PSUC morts en la lluita antifranquista. L’assistència va ser de més d’un centenar persones, entre les quals molta joventut.

Des de fa dos anys s’ha recuperat l’acte previ al Fossar, davant la tomba de Joaquim Puig i Pidemunt, per recordar els afusellats el 17 de febrer de 1949 al Camp de la Bota de la Caiguda dels 80, Pere Valverde, Angel Carrero, Numen Mestre i el mateix Puig i Pidemunt. En aquesta ocasió va ser Miguel Angel Díaz qui va fer la intervenció, que podeu trobar a continuació:


Les organitzacions juvenils que hi han participat es comprometen a fer-ho cada any: Joves Ecosocialistes, Acció Jove de CCOO, Joventut Comunista de Catalunya (JCC) i Joventut Socialista Unificada de Catalunya (JSUC), junt amb les entitats memorialistes que convoquen l’acte del Fossar de la Pedrera: Associació Catalana de Persones Ex-preses Polítiques del Franquisme (ACPEPF), Amical Antics Guerrillers de Catalunya (AAGC) i Amical de les Brigades Internacionals de Catalunya (ABIC). Les tres entitats organitzadores agraeixen l’ assistència i sobretot feliciten l’augment de participació juvenil, era emocionant veure’ls. Són el nostre relleu generacional.

Aquest any l’homenatge ha estat a la memòria d’Otili Alba Polo i Tomàs Pons Albesa, que van ser els primers afusellats de la primera organització del PSUC de la postguerra. Per aquest motiu es va saludar i agrair la presència dels familiars: Espe Pons, neboda/neta de Tomàs Pons, Maria Alba i la seva filla Noemi, neboda i neboda/neta d’Otili Alba. També es va felicitar la tasca de “recerca” de la nostra associada Montse Milà, que va localitzar a la neboda d’Otili Alba en el seu barri de Poble Nou.

Els Iaioflautas varen cantar uns magnífics himnes: Himne dels Guerrillers, A les barricades, La Internacional i Els segadors.
Agraïm l’assistència als parlamentaris i a les entitats i organitzacions polítiques que ens van acompanyar

L’acte va ser presentat i conduit per Montse Torras. La Cristina Herrando va llegir una poesia de Gil de Biedma, “Un dia de difuntos”. En Carles Vallejo va llegir un poema de l’oncle d’Otili Alba. En Marià Hispano va parlar de la primera caiguda de 52 militants del PSUC (1940). L’Espe Pons va parlar en nom de les dues famílies. Va ser molt emocionant la seva intervenció, explicant uns fets i una anècdota de Tomàs Pons.
Al acabar els parlaments es van fer les ofrenes florals al PSUC, a l’Amical d’Antics Guerrillers, al President Lluís Companys i al monument pels Immolats per la llibertat de Catalunya.