QUÈ FA LA JUNTA DE L’ACPEPF? COM TREBALLA?

23-04-23

Aquí teniu l’editorial complet del darrer Catalunya Resistent, 111. Us animem a llegir el butlletí sencer, ple de memòria i valors democràtics.


Per Montse Torras

Aquests darrers anys, la nostra associació ha tingut un increment de persones associades i de subscripcions al Newsletter. Això ha comportat un augment d’activitats i de col·laboracions amb altres entitats memorialistes. També s’ha amplificat la nostra presència internacional amb les associacions memorialistes franceses i italianes.

L’associació comença ha notar més presència de joves en els actes, activitats, homenatges….També en el fet d’associar-se per col·laborar en algunes tasques de comunicació, recerca i difusió. Aquesta nova situació ha permès un nou funcionament i organització de tasques:

L’organització en Comissions de Treball han estat un gran encert:

Comissió d’Assessorament. Amb la Ley de Memoria aprovada, hi ha hagut un augment de consultes i assessoraments per trobar informació de familiars, per demanar l’expedient i/o el reconeixement de víctima del franquisme. Això ens ha fet plantejar la necessitat de preparar un protocol per fer aquest assessorament. També rebem més correus i visites al local d’estudiants que volen fer treballs de recerca, sobretot de la Universitat i de Secundària. Fem una primera entrevista i ja els adrecem a les persones de l’ACPEPF que els poden ajudar, o bé a quins arxius poden consultar. Coordinació: Rosario Cunillera i Montse Torras.

Comissió de Cementiris. Aquesta comissió és de nova creació, però era necessària per a poder establir un conveni de col·laboració de l’ACPEPF amb Cementiris de Barcelona per gestionar els espais memorials com ara el Fossar de la Pedrera i les tombes d’algunes persones de rellevància memorial, així com les visites i els actes d’homenatge. Es preparen unes jornades sobre el tema. Coordina: Eduard Amouroux.

Comissió de Comunicació. És una tasca de les més importants de l’Associació elaborar un Butlletí trimestral que ja té 110 números, un Newsletter digital mensual, i la difusió a les xarxes dels actes i activitats a les quals participem. Per fer-ho cal un treball d’equip, en el qual intervenen moltes persones per dur a terme els enregistraments de les activitats, les fotografies, i la redacció de les noticies i la seva difusió. Sergi Salamé i Ignasi Espinosa, responsables dels audiovisuals. Enric Cama, coordinador Butlletí. Miguel Angel Díaz, coordinador de Newsletter i xarxes.

Comissió de Dones. És un àmbit preferencial de l’Associació per posar en valor la lluita antifranquista de les dones i fer-la visible. Per recuperar la Memòria de les Dones tenim dos escenaris de la repressió penitenciària: la Presó de Les Corts (1936-1959) i la Presó de la Trinitat (1963-1983). L’ACPEPF va participar activament en la creació de la Plataforma del Futur Monument de la Presó de Dones de Les Corts en la que actualment hi participen Rosa Viñolas, Nadia Cànovas i Montse Torras. Presó de Dones de la Trinitat: Carlota Falgueras, César Lorenzo i Sergi Salamé han estat enregistrant els testimonis de dones que van estar al centre penitenciari (25) i que son la base documental d’un futur un llibre i d’un documental. S’està elaborant un cens de les dones que hi van ser. Coordina: Montse Torras.

Comissió de Pedagogia de la Memòria. Des de fa uns anys la nostra presència als centres educatius i la col·laboració amb el Programa del Museu d’Història de Catalunya, Consell de persones sàvies, on participen Antònia Jover, Rosario Cunillera, Rosa Viñolas i Domènec Martínez, no s’ha aturat i continua sent una tasca molt important. Després de quatre jornades virtuals sobre “Pedagogia de la Memòria als centres educatius” s’ha demostrat la importància de incloure la Memòria democràtica en els currículums escolars. Van augmentant els centres que hi participen i les persones que es van integrant a la comissió, la majoria professionals de l’educació. La col·laboració amb el projecte de “La Voz Ahogada” sobre les lluites veïnals a Barcelona, que s’ha dut a alguns instituts, ha estat un èxit. Coordina: Isabel Alonso.

Comissió de viatges memorialistes. Commemoracions, jornades, viatges… amb altres associacions memorialistes d’Espanya i Europa. Coordinen: Nadia Cánovas, Ignasi Espinosa i Rosa Viñolas.

Relacions institucionals. El president de l’ACPEPF presideix el Consell de Participació del Memorial Democràtic i ens representa al Comitè de Fosses de la Direcció General de Memòria, als ajuntaments i a les Diputacions. Interlocució amb els representants electes a Catalunya, a Espanya i a Europa (Eduard Amouroux i Carles Vallejo). Formem part de l’Ateneu Memòria Popular i mantenim relació amb d’altes entitats memorialistes. A les Taules de Memòria dels Districtes de Barcelona hi participen: Pilar del Amo i Antònia Jover (L’Eixample) i Rosa Viñolas (Sants-Montjuic).

Al Encuentro Estatal de Memòria Històrica ens representa Domènec Martínez. Trobades Transfrontereres. La Desbandà.

Relacions internacionals. L’Associació està afiliada a la FIR (Federació Internacional de Resistents) i ANPI Spagna. Coordina: Rosa Eulàlia Ramon.

Nova Junta del 11 de febrer de 2023
Carles Vallejo Calderón President
Antònia Jover del Olmo Vicepresidenta
Rosa Viñolas García Vicepresidenta
Montse Torras Farràs Secretària.
Eduard Amouroux Alemany Finances
Rosario Cunillera Peláez Tresorera

Es mantenen 9 vocals: Isabel Alonso Dàvila, Pilar del Amo Serrano, Enric Cama Colomés, Nadia Cánovas Flores, Miguel Ángel Díaz González, Ignasi Espinosa Bruñola, Marià Hispano Vilaseca, Sergi Salamé Segura i Domènec Martínez García.

Com podeu veure, fem molta feina i en queda molta per fer. Qualsevol persona que vulgui associar-se i col·laborar, serà benvinguda. Ja sabeu on trobar-nos i quins dies hi som.

Horaris i torns al local de Via Laietana, 16 planta 1ª Barcelona
Matins 10h a 13h.

Dilluns: Isabel Alonso
Dimarts: Rosa Viñolas i Nadia Cànovas
Dimecres: Rosario Cunillera i Montse Torras
Dimecres tarda: Eduard Amouroux
Dijous: Antonia Jover i Pilar del Amo