L’ASSOCIACIÓ I EL FUTUR

9-04-23

Aquí teniu l’editorial complet del darrer Catalunya Resistent, 111. Us animem a llegir el butlletí sencer, ple de memòria i valors democràtics.


ASSEMBLEA ASSOCIATS, EIXOS DE TREBALL, REFLEXIÓ ESTRATÈGICA I RECANVI GENERACIONAL. Editorial.

“La memòria no es va inventar per recordar el que va passar, sinó per anticipar el que vindrà” Margaret Atwood.

Aquesta frase de la poeta i novel·lista Margaret Atwood és el que dona sentit al que fem les entitats memorialistes. Una tasca de prevenció front a la involució il·liberal, per no dir autoritària, a la que assistim a Europa i al món. Segons l’Índex de Democràcia, que podeu consultar en aquest enllaç, la salut democràtica del planeta empitjora. En la darrera publicació, del 2022, només el 8% de la població mundial viu en Democràcies Plenes. Això vol dir que la majoria de la humanitat ho fa sota règims autoritaris.

Per això el passat 18 d’octubre ens vam manifestar a Barcelona i a més de 60 ciutats del món, en el marc de la campanya internacional World Against Racisn & Fascism, convocada per la xarxa internacional de moviments antiracistes.

Per això el dissabte 11 de febrer al saló d’actes de CCOO va tenir lloc, amb una nombrosa assistència, l’assemblea general ordinària on vam renovar i reforçar el compromís de futur de la nostra Associació.

Per una feliç coincidència de dates el mateix dia feia 150 anys de la proclamació de la primera República Espanyola i l’Enric Cama va fer una presentació del context històric, la transcendència i les dificultats d’aquella Primera República (La niña bonita).

L’assemblea també va servir per fer el balanç d’un any ple d’activitats que encara arrossegava les seqüeles de la pandèmia. Es va posar en valor la feina feta en diversos àmbits: la presència als centres educatius pel que fa a la pedagogia de la memòria; l’aprovació de la Ley de memoria democrática i l’avenç en l’aprovació de la Llei de memòria democràtica de Catalunya; l’increment de la nostra presència a les xarxes socials i l’augment de l’afiliació per assegurar la viabilitat financera de l’associació i el relleu generacional.

Per ser conseqüents amb els nostres valors es va aprovar el canvi de nom de l’entitat que a partir d’ara es dirà: ASSOCIACIÓ CATALANA DE PERSONES EX PRESES POLÍTIQUES DEL FRANQUISME.

Quan la guerra ha tornat al cor d’Europa son premonitòries les paraules que va pronunciar a les Corts fa 150 anys en Francesc Pi Margall (President del Poder Executiu de la Primera República)

“SOSTENGO QUE LA REVOLUCIÓN AUN HOY ES LA PAZ”