Escola Secundària Krogerup Folk Højskole

27-03-23

El 23 de març, vam rebre la visita d’un grup de l’Escola Secundària Krogerup Folk Højskole, un centre educatiu danès, d’ensenyament secundari, popular i democràtic, que treballa amb l’alumnat la millora de les habilitats, i la motivació, per participar activament en la societat. L’escola, ens havien explicat, acull 100 estudiants durant un període de 4 a 6 mesos. Els estudiants tenen entre 19 i 25 anys.

El professor, Mads Philipsen, també ens havia informat que ell feia classes de política, centrant-se en un tema que han denominat “Europe is Burning” (Europa està ardent). Dins d’aquesta temàtica, ara estaven realitzant un viatge Inter rail per diversos països d’Europa, que els havia portat també a Barcelona, per explorar els desafiaments als quals ens enfrontem i com poden actuar sobre aquests desafiaments les persones joves.

A la nostra associació, la demanda concreta que ens havia fet Mads Philipsen era que expliquéssim a l’alumnat les conseqüències que va provocar la dictadura franquista sobre  els lluitadors i lluitadores antifranquistes i la importància que te continuar mantenint la memòria de la dictadura.

Després de la recepció al hall d’entrada de CCOO, Via Laietana 16, on vam aprofitar per explicar-los l’origen de l’edifici, el sindicalisme vertical franquista, i la devolució del patrimoni sindical en democràcia, vam pujar al nostre petit despatx on, molt juntets, van poder observar els objectes, pòsters i quadres que pengen de les nostres parets i conèixer així, amb les explicacions pertinents,  part de la nostra història.

A continuació, a la sala 45, van poder conèixer amb més profunditat les conseqüències del cop militar del 1936, el suport militar de l’Alemanya nazi i la Itàlia feixista a l’exèrcit rebel davant la defensa popular, i de la part de les forces armades que van ser fidels al govern legítim, de la República. Després, vam parlar sobre els horrors que va suposar la victòria franquista: exili massiu, millers de condemnes a mort, presons, camps de concentració, persecució dels opositors, partit únic, sindicat únic, religió única, etc. També vam reflexionar sobre el manteniment de la dictadura durant tant de temps i les seves conseqüències en la societat espanyola. Finalment, vam parlar del paper jugat per la nostra associació, des de la seva fundació fins a l’actualitat, en la defensa de la veritat, la justícia, la reparació i el nostre treball amb les persones joves com a garantia de no repetició. Les Amicals de Mauthausen, de les Brigades Internacionals i dels Antics Guerrillers també van sorgir en la nostra conversa. Les preguntes de l’alumnat ens van portar a l’actualitat i al perill que poden suposar per a la convivència i la democràcia la presència a les institucions de partits neofeixistes com VOX.

Els vam acomiadar camí de La Model, on segur que van continuar fent memòria.