Activitats

Escola Secundària Krogerup Folk Højskole

El 23 de març, vam rebre la visita d’un grup de l’Escola Secundària Krogerup Folk Højskole, un centre educatiu danès, d’ensenyament secundari, popular i democràtic, que treballa amb l’alumnat la millora de les habilitats, i la motivació, per participar activament en la societat. L’escola, ens havien explicat, acull 100 estudiants durant un període de 4 a 6 mesos. Els estudiants tenen entre 19 i 25 anys.

El professor, Mads Philipsen, també ens havia informat que ell feia classes de política, centrant-se en un tema que han denominat “Europe is Burning” (Europa està ardent). Dins d’aquesta temàtica, ara estaven realitzant un viatge Inter rail per diversos països d’Europa, que els havia portat també a Barcelona, per explorar els desafiaments als quals ens enfrontem i com poden actuar sobre aquests desafiaments les persones joves.

A la nostra associació, la demanda concreta que ens havia fet Mads Philipsen era que expliquéssim a l’alumnat les conseqüències que va provocar la dictadura franquista sobre  els lluitadors i lluitadores antifranquistes i la importància que te continuar mantenint la memòria de la dictadura.

Després de la recepció al hall d’entrada de CCOO, Via Laietana 16, on vam aprofitar per explicar-los l’origen de l’edifici, el sindicalisme vertical franquista, i la devolució del patrimoni sindical en democràcia, vam pujar al nostre petit despatx on, molt juntets, van poder observar els objectes, pòsters i quadres que pengen de les nostres parets i conèixer així, amb les explicacions pertinents,  part de la nostra història.

A continuació, a la sala 45, van poder conèixer amb més profunditat les conseqüències del cop militar del 1936, el suport militar de l’Alemanya nazi i la Itàlia feixista a l’exèrcit rebel davant la defensa popular, i de la part de les forces armades que van ser fidels al govern legítim, de la República. Després, vam parlar sobre els horrors que va suposar la victòria franquista: exili massiu, millers de condemnes a mort, presons, camps de concentració, persecució dels opositors, partit únic, sindicat únic, religió única, etc. També vam reflexionar sobre el manteniment de la dictadura durant tant de temps i les seves conseqüències en la societat espanyola. Finalment, vam parlar del paper jugat per la nostra associació, des de la seva fundació fins a l’actualitat, en la defensa de la veritat, la justícia, la reparació i el nostre treball amb les persones joves com a garantia de no repetició. Les Amicals de Mauthausen, de les Brigades Internacionals i dels Antics Guerrillers també van sorgir en la nostra conversa. Les preguntes de l’alumnat ens van portar a l’actualitat i al perill que poden suposar per a la convivència i la democràcia la presència a les institucions de partits neofeixistes com VOX.

Els vam acomiadar camí de La Model, on segur que van continuar fent memòria.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s