Faristol de la plaça de Sarrià

20-03-23


Divendres 17 de març vam inaugurar el faristol que a la plaça de Sarrià recorda l’últim indret de resistència el defensa de la primera República del gener de 1874.

A continuació us deixem la intervenció del president de la nostra Associació:

L’Associació Catalana de Persones Ex preses Polítiques del Franquisme volem agrair al Districte Sarrià – Sant Gervasi i a la Regidoria de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona que hagin fet possible la inauguració d’aquest faristol en la plaça que va ser l’últim indret de resistència en defensa de la Primera República.

Avui fem un acte de justícia amb les persones que aquí, fa 149 anys, van morir defensant la legalitat republicana, lluitant contra el cop d’estat del general Pavia.
Des de 1875 fins a 1939, cada 12 de gener se’ls homenatjava amb una desfilada, sovint assetjada per la guàrdia civil i l’exèrcit, que començava a la plaça de Catalunya i acabava amb una ofrena floral al fossar del cementiri de Sarrià.

Amb la dictadura franquista l’acte anual d’homenatge ja no es va poder tornar a fer, però el record no va desaparèixer. El diumenge 12 de gener de 2019, la nostra Associació va reprendre aquesta tradició amb una ofrena al cementiri de Sarrià; en aquest acte vam reivindicar el faristol que avui inaugurem.

Creiem que també caldria rescabalar la memòria de Joan Martí Torres, més conegut com “el Xic de les Barraquetes”, que amb una partida de voluntaris va liderar la resistència republicana a Sarrià contra les tropes del general Martínez Campos, ja que una de les primeres mesures que van prendre les autoritats municipals franquistes va ser canviar el nom del carrer “Xic de les Barraquetes” que va passar a ser carrer “General Vives”.

Davant d’aquest faristol, ens emplacem a seguir homenatjant anualment els defensors de les llibertats i els valors republicans.

En aquest enllaç ho trobareu en vídeo.

Més informació: Un faristol recorda els fets de Sarrià de 1874