Trobada d’Associacions memorialistes a Oloron, 18 i 19 de febrer

22-02-23

Bernard Uthurry, alcalde de Olorón Sainte-Marie i president de la Comunitat de municipis de l’Alt Bearn, ha donat la benvinguda a les persones reunides a la Sala de Plens de l’Ajuntament. Ha recordat la importància de cultivar la memòria. “Quan la República espanyola va ser assassinada, la democràcia va ser assassinada a tot el món”. Alertant, avui, sobre els perills de l’extrema dreta i els règims autoritaris, i la necessitat de donar respostes des de les institucions, a l’agenda social, econòmica i ecològica. També a les persones refugiades de les guerres i de l’emergència climàtica.

A la trobada han estat presents delegacions de les entitats memorialistes de Navarra, Aragó, La Rioja, Catalunya (ACPEPF i Amical BI Catalunya), i de les entitats memorialistes de l’exili i la resistència republicana al Departament dels Pirineus Atlàntics, particularment de les Terres des Mémoires et de Luttes (TML), l’entitat organitzadora de la reunió.

L’objectiu de la reunió ha estat preparar la propera trobada transfronterera d’associacions memorialistes del nord i del sud del Pirineu, la XII Trobada d’Associacions de Memòria Històrica, Democràtica i Antifeixista, que tindrà lloc a finals de setembre i el dia primer d’octubre a Villanueve-sur-Lot, al departament de Lot i Garona. L’anterior edició es va celebrar el mes d’octubre de l’any passat a Portbou. “Fronteres amb memòria”. Aquí trobareu l’enllaç amb les diferents activitats, debats i resolucions.

El programa, que s’ha de concretar i confirmar a la propera reunió preparatòria que es farà al mes de maig a la ciutat d’Osca, ha previst una Conferència i reflexió sobre l’extrema dreta avui. Diferents tallers per avaluar la transmissió de la memòria a l’educació, fer balanç dels que ha suposat un any de la Llei de Memòria Democràtica, i les estratègies i recursos per comunicar millor la memòria democràtica. Particularment per tal que arribi a les noves generacions. Finalment també s’ha considerat necessari programar un debat sobre les recents lleis contra la violència masclista aprovades recentment a Espanya i la situació a França.

A la jornada següent vam tenir oportunitat de visitar el camp de Gurs. El camp que va rebre milers i milers de persones refugiades (dones, criatures i gent gran), republicans espanyols i Brigadistes Internacionals el febrer i març de 1939. Ho vam fer amb la companyia de Mylène Lacoste i Raymond Villalba, tot un privilegi. (El pare i la mare de Raymond es van conèixer al camp de Gurs, amb 29 i 27 anys. Ell, Luís Villalba, procedent de Durango, ella, Carmen Rodríguez, d’Oviedo. Es van casar el 14 d’abril de 1945). Amb les persones que formen part de la TML estan fent una extraordinària campanya pedagògica i cultural atenent les visites organitzades per les escoles. També vam visitar el cementiri i els espais de memòria dedicats a preservar l’èxode i la resistència republicana a Oloron, en el marc del projecte transfronterer “Les rutes de la memòria”.


Domènec Martínez, en nom de l’ACPEPF i Consol Hernández, en nom de l’Amical de les Brigades Internacionals de Catalunya.

Reunió a Oloron, Camp de Gurs i camins de memòria