Margarida i Rita, una història de fraternitat, Catalunya i Uruguai

22-02-23

Fotografia 1984. Amb Margarida Fort, Rita Ubarburu, Dolores González (la Lola), Isabel Vicente García, Juliana Madrtínez, entre d’altres.

El dia 9 de febrer va tenir lloc a l’espai cultural Carmel a la Vista una trobada molt entranyable per recuperar el fil conductor de la memòria associada a la història d’unes fotografies.
Quim Gascó ens va facilitar una fotografia de Margarida Fort, veïna del Carmel, i els seus vincles amb les dones que van passar, com ella, per les presons franquistes. Era l’inici d’una troballa que enllaça amb altres històries que cal preservar. Com hem dit molt sovint, per imperatiu democràtic.

El nét de la Margarida, Ricard Paradís, va explicar la trajectòria de la seva àvia i el context històric en que es va trobar amb la periodista uruguaiana Rita Ibarburu, l’altre protagonista d’aquesta història. Montserrat Torras i Antonia Jover, van posar noms i cognoms a les persones que apareixen a la fotografia feta al Portal de l’Àngel, la seu anterior de la nostra Associació, ACEP. També a la fotografia del Parlament de Catalunya, amb la presència de Maria Salvo. Montse Torras va recordar com el llibre Solidaritat, Justícia i Memòria, de Cèsar Lorenzo, recull la implicació de l’ACEP en la defensa de la democràcia i contra la vulneració dels drets humans més enllà del continent europeu. Posicionaments i manifestacions a favor de les persones represaliades per les dictadures de l’Amèrica Llatina. Amb diferents iniciatives amb la gent de Xile, Argentina i Uruguai.

Pedro Zaragüeta, en nom de la Casa de l’Uruguai, va explicar qui era Rita Ibarburu, i la situació del país durant l’època de l’Operativo Còndor. L’estratègia dissenyada des del Govern dels EUA i les dictadures llatinoamericanes per perseguir, torturar i fer desaparèixer a les persones compromeses amb la defensa dels drets socials i les llibertats democràtiques, particularment a les generacions més joves. Adjuntem aquí el text de la seva intervenció.

Durant el col·loqui posterior es va evidenciar la dimensió de la solidaritat que va generar la vinguda de Rita Ibarburu a Barcelona. El mes d’octubre de l’any 1981 es va presentar la Comissió Catalana de Solidaritat amb les Dones Uruguaianes al Col·legi de Periodistes i es va fer públic un Informe de la Trobada Internacional (Encuentro Internacional), reclamant la solidaritat de les dones periodistes de Barcelona en solidaritat amb les dones uruguaianes. En aquesta trobada es va reivindicar la llibertat de la periodista i comunista uruguaiana Rita Ibarburu. La periodista Milagros Pérez Oliva va fer aquesta crònica, el 13 d’abril de 1984. Us deixem aquí l’enllaç.

També hem pres el compromís de seguir explorant aquest fil potent de la solidaritat entre Catalunya i Uruguai. Una lliçó de compromís, cooperació i fraternitat, amb altres històries no tant llunyanes, com la dels Brigadistes uruguaians que van venir a defensar els valors de l’Espanya Republicana i la rebuda de l’exili català a terres americanes. Totes elles ens ajuden a entendre millor el temps teixit de la memòria i els nous reptes per transitar ben informats en els temps actuals.

Documents d’interès en aquest PDF.