Des d’Offenbach a Barcelona, un viatge d’anada i tornada, compartint memòria amb l’ajuda de l’ACEPF

16-02-23

L’últim cap de setmana de gener, els dies 26, 27 i 28, vam tenir visita. Convidats per la nostra comissió pedagògica, onze nois i noies, majors d’edat, i dos professors de l’institut Albert Schweitzer de Offenbach am Main (Alemanya), Marco i Mriam, vam compartir espais i temps. Volien aprofundir sobre la temàtica que han treballat aquest curs al seu centre: la II República, la guerra d’Espanya i l’opressió durant la dictadura franquista. Els vam preparar un programa variat i complert per tal d’assegurar que la seva estança fos el més profitosa possible.

La primera tarda, del dia 26, va consistir en una passejada pel barri del Raval, on estaven allotjats, explicant des de l’historia del seu hotel, el Peninsular, bicentenari, fins a al barri Gòtic, passant, amb parada molt especial, pel Memorial al bombardeig de Barcelona, davant del cinema Coliseum, on una actriu va llegir el poema de J. Agustín Goytisolo dedicat a la seva mare, caiguda en aquell fatídic bombardeig de març de 1938.

Divendres 27, vam anar al Poble Nou, a l’IES Quatre Cantons. Allà van estar treballant amb un grup d’alumnat que havia preparat una exposició sobre l’Holocaust i, en petits grups, els hi van explicar totes les activitats que feien sobre la Memòria Històrica i Democràtica. Desprès, al Casal del Poble Nou, el grup de teatre La voz ahogada va fer la representació de la seva obra La Lola, només per a nosaltres, alumnat, professorat i membres de la CP. Van tornar al I’Institut per fer una classe conjunta de geografia e història i vam acabar el matí amb un dinar conjunt elaborat per una entitat de dones del barri. A la tarda, alguns alumnes van voler seguir junts per fer una passejada més lúdica pels llocs emblemàtics del barri i la sortida a les platges.

I, dissabte 28, a l’espai Assemblea de CCOO, els hi va rebre el president de la nostra entitat, Carles Vallejo, i vam passar a fer una taula rodona de testimonis de la repressió franquista: Antònia Jover, que va passar els seus primers anys de vida a la presó amb la seva mare; Carles Vallejo que va ser torturat a la comissaria de Via Laietana per defensar els drets dels treballadors i treballadores de la seva empresa, SEAT, va ser processat pel TOP i va patir la presó, durant l’estat d’excepció, i l’exili; Domènec Martínez detingut , processat i empresonat al final del franquisme; Carlota Falgueras , detencions, processament i exili , i Isabel Alonso , detencions a València i Granada, processament i presó. Hi va haver un gran interès per part de l’alumnat al conèixer de primera mà fets que ells havien estudiar per sobre, i van agrair la sinceritat amb la que s’havien mostrat els participants i com havien respost a les múltiples preguntes i curiositats que havien suscitat. Per acabar el matí es va fer una petita presentació i explicació sobre el Fotògraf de Mauthausen, Francesc Boix, que va anar de la ma de Domènec Martínez, i es va posar la cançó del brigadista alemany Hans Beimler, tot explicant el seu significat, per part de Carles Vallejo.

La valoració del programa de les tres jornades va ser molt positiva, tant per part de l’alumnat, tot i que no son de llengua materna espanyola, com pels dos docents acompanyants, Marco Camacho i Mirian Ivan, que van veure el seus objectius totalment complerts. Per part de la nostra comissió pedagògica, la valoració va ser també molt positiva pel comportament educat de l’alumnat, dels dos instituts. Volem donar el nostre reconeixement al professorat de l’IES Quatre Cantons, i molt especialment al responsable de la coordinació de totes les activitats, Ioseba, a més de per la implicació de tots els membres de la comissió pedagògica i del grup de teatre.

La col·laboració amb Alemanya, mes concretament amb l’Estat de Hessen, va continuar uns dies desprès amb la participació com a expertes de dos membres de la comissió pedagògica de l’ACEPF, Isabel Alonso i Carmen Romero, en un curs de formació del professorat d’espanyol com a llengua d’herència a Weilburg el dies 6 i 7 de febrer. El curs estava adreçat al professorat de les ALCEs (Agrupaciones de Lengua y Cultura Española), organitzat per la directora del programa a Hessen, M. Pilar López, i el representant del ministeri, el mateix Marco Camacho. El tema a desenvolupar havia de respondre a la pregunta : “¿Cómo se puede abordar el tema de la Memoria Democrática en la clase de español como Lengua de Herencia?”. La nostra participació va consistir en explicar el antecedents de la Llei de Memòria Democràtica, els antics decrets desprès de la transició i la Constitució del 1978, fins a la Llei de Memòria Històrica de 2007 i la actual Llei de Memòria Democràtica aprovada en octubre de 2022. Vam posar l’accent als articles referits a temes educatius d’aquesta última llei. Així, es va explicar, amplament, la base legal que fa obligatòria la formació del professorat i la inclusió en el currículum escolar d’aquest tema i com es pot aplicar als centres educatius. I també es van donar a conèixer xarxes educatives i unitats didàctiques diverses de com, des de molts diversos pobles i projectes de centres, s’està treballant la Memòria Històrica a alguns centres educatius d’Espanya. També es van oferir recursos interactius, audiovisuals, llibres, còmics, etc., que tracten adequadament el tema que ens ocupa.

El segon dia a Weilburg, van fer la revisió del seu pla curricular per a les classes d’espanyol com a llengua d’herència per tal de veure l’encaix del tema de Memòria en el seu temari. I, amb bona part d’aquest materials, desconeguts pel grup del professorat d’ALCE, ells i elles es van reunir en dos grups i van elaborar una unitat didàctica, concreta, amb totes les possibles activitats adreçades al seu complex alumnat, de diversos nivells, que tenen concentrats en una mateixa aula.
El professorat estava molt motivat, incentivat pels seus responsables i les jornades , creiem que van ser valorades com molt adequades per donar resposta als seus neguits i preguntes. Per acabar el dos dies vam fer una passejada , històrica i turística pel preciós poble de Weilburg.

M. Carmen Romero, Comissió de Pedagogia de la Memòria

Més informació rellevant:

PDF Programa de la visita guiada-Jueves 26-01-2023

Tràiler LA LOLA. Memorias de una mujer republicana

PDF Programa intercambio Instituto Albert Schweitzer de Offenbach

PDF Mesa redonda: Testimonios de la represión franquista de la ACEPF

PDF Presentació Francesc Boix a Nuremberg

Cançó Hans Beimler, Camarada’ – Música de las BB.II.