EN RECORD DE JOAN COLOMINES, PRIMER PRESIDENT DE L’ASSOCIACIÓ per Enric Cama

12-02-23

Aquí teniu l’editorial complet del darrer Catalunya Resistent, 110. Us animem a llegir el butlletí sencer, ple de memòria i valors democràtics.


El passat 17 de novembre es va realitzar al Teatre Foment de la localitat de Juneda una vetllada commemorativa del centenari del naixement del metge, escriptor i polític Joan Colomines i Puig, que ens va deixar el febrer de 2011. Sota el títol “Vetllada de poesia per la llibertat” va realitzar-se un acte unitari amb l’objectiu de recordar la figura de Colomines i la seva vida política i obra poètica. Diversos assistents van recitar versos d’en Colomines, es va comptar amb una part musical i amb la presència de personalitats de diverses corrents polítiques i d’organitzacions ciutadanes, entre les quals una representació de l’Associació Catalana d’Ex presos Polítics del Franquisme, amb el president Carles Vallejo al front.

El doctor Joan Colomines, un sobiranista de fermes conviccions, va formar part de l’antifranquisme de primera hora. Va militar durant molts anys en el Front Nacional de Catalunya, en representació del qual va formar part de la Comissió Coordinadora de Forces Polítiques de Catalunya; el 1973 va fundar el Partit Popular de Catalunya, de ideologia socialista, que el 1976 es va integrar al Partit Socialista de Catalunya (Congrés). Finalment, el 1977 va ingressar a Convergència Democràtica de Catalunya en representació de la que qual serà diputat al Parlament de Catalunya en tres legislatures en les quals entre d’altres tasques serà president de la comissió de Política Cultural i secretari de la de Drets Humans. Va publicar també llibres sobre la seva especialitat d’analista clínic i va aplegar la seva poesia en el volum “Autoretrat”.

Joan Colomines va desenvolupar infinitats d’iniciatives en defensa de la democràcia i dels drets nacionals de Catalunya que seria massa llarg detallar, però entre les quals voldríem destacar que va ser membre fundador de la Taula Rodona de Barcelona (1966), de l’Assemblea de Catalunya (1971), del Consell de Forces Polítiques de Catalunya (1975), va ser un dels organitzadors del Primer Festival Popular de Poesia Catalana, celebrat el 1970 al Gran Price de Barcelona i del qual en va ser el presentador, Secretari de la Comissió Catalana d’Amnistia (1969), membre de les Comissions 11 de setembre des de 1964, etc. El 1998 va rebre la Creu de Sant Jordi. I precisament per aquesta intensa activitat política va ser detingut vuit vegades, tres vegades empresonat preventivament i un cop jutjat pel Tribunal d’Ordre Públic.

Joan Colomines va ser un dels fundadors de la nostra entitat, de la qual en fou el primer president entre els anys 1976 i 1988. La seva actuació a la presidència de l’Associació Catalana d’Ex presos fou d’una impecable política unitària, amb una gran dosi de respecte i d’autoritat moral. A l’Associació guardem un gran record de la seva presidència i un gran record de la seva actitud personal. Sempre hem mantingut una relació fraternal i ell ha col·laborat amb l’Associació sempre que ha estat necessari i li ha estat possible. Va presidir el dinar commemoratiu del XXV aniversari de l’Associació i va escriure el pròleg del llibret que vàrem editar per l’ocasió.

La seva opinió vers l’Associació queda reflectida amb les paraules que li dedica en les seves magnífiques memòries El compromís de viure:

L’Associació ha estat una veu responsable i vigorosa per tot el món, sola o conjuntament amb altres col·lectius de represaliats (…) En la primera assemblea vaig ser elegit president. Ho vaig acceptar com un deure envers tanta gent que havia lluitat, que havia patit, i que calia que reorganitzés la seva vida personal i política.(…) Conservo un gran record d’aquesta gent que admirava (…)”

Una admiració mútua que avui l’Associació vol reiterar.