RECONEIXEMENT A L’ACEPF PER LA SEVA TRAJECTÒRIA per Alfred Burballa (Ateneu Cooperatiu La Baula)

29-01-23

Aquí teniu l’editorial complet del darrer Catalunya Resistent, 110. Us animem a llegir el butlletí sencer, ple de memòria i valors democràtics.


Amb l’objectiu de commemorar una data significada i a la vegada tràgica per la ciutat, l’Ateneu Cooperatiu la Baula impulsa, des de l’any 2018, el cicle 2N, relatiu al 2 de novembre de 1937. Es tracta del dia en el que la capital de la Terra Ferma patí un bombardeig executat per l’Aviazione Legionaria feixista amb l’infaust resultat de centenars de morts. Hi ha però, un punt tràgic addicional, i és que, entre les fatalitats es van comptabilitzar desenes de nens degut a que els objectius dels feixistes van incloure el Liceu Escolar, una institució educativa inclosa en la corrent de l’Escola Moderna fundada pel pedagog Frederic Godàs.

Un dels principals actes del cicle és l’entrega dels premis 2N “a la lluita antifeixista i per la llibertat” que tenen com a objectiu reconèixer tant persones com col·lectius que destaquen o han destacat per la seva activitat i lluita antifeixista, la defensa de les llibertats col·lectives i els drets humans o bé el manteniment i la recuperació de la memòria d’aquells que ho van fer en el seu dia.

Aquest any el jurat va concedir els premis segons s’indica a continuació:
– Categoria nacional: Miquel Ramos, periodista especialitzat en l’extrema dreta a l’Estat espanyol.
– Categoria internacional: International Brigades Memorial Trust.
– Categoria honorífica: Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme.

En el cas de l’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme el jurat va valorar la tasca acumulada en tot el seu bagatge històric, des de la dècada dels 60 del segle passat fins a l’actualitat, Concretament s’ha tingut en compte la tasca per aconseguir el reconeixement de les persones que van patir la repressió franquista i concretament el càstig de la presó amb fites com ara les compensacions econòmiques, la publicació del llibre “NOTÍCIA DE LA NEGRA NIT. Vides i veus a les presons franquistes (1939-1959)” o la realització de l’exposició “Les presons de Franco” (2003), amb gran èxit d’assistència. Recentment convé destacar la campanya, juntament amb d’altres col·lectius, de demanda de reconversió de la comissaria de Via Laietana en un centre de memòria i dignificació de les víctimes de la repressió i al tortura.

L’entrega dels premis 2N

La cerimònia d’entrega dels premis del 2022 es va realitzar en un lloc inèdit en les quatre edicions prèvies, l’Església de Sant Martí, una església romànica originària del segle XII, actualment adscrita al museu de Lleida, d’ubicació privilegiada al bell mig de la ciutat i al peu del turó de la Seu Vella.

El format també va divergir sensiblement donat que en primer terme es va donar espai al premiat en categoria nacional (Miquel Ramos) per a que pogués presentar el seu llibre de recent traducció al català “Antifeixistes” (Capitán Swing). Així doncs després d’un breu recés amenitzat amb cançons rebels per part del cantautor Joan Baró es va procedir a l’entrega dels guardons. A Miquel Ramos el seguí, James Jump vingut expressament de Londres per recollir el premi en nom de l’International Brigades Memorial Trust. Fill d’un brigadista internacional que combaté a l’Ebre i d’una refugiada de guerra procedent de Donosti, el portaveu de l’associació es dirigí als assistents amb un emotiu discurs en el que s’entrellaçaven les vivències personals i familiars i la reivindicació del millor de la societat anglesa i britànica encarnada en nombroses mostres de solidaritat internacional. Finalment Carles Vallejo en nom de l’ACEPF va recollir el premi en categoria honorífica. Com no podia ser d’altra manera el portaveu va agrair l’atorgament del premi amb un recordatori de les dures vivències d’alguns dels membres de l’associació, amb casos tant colpidors com el d’una companya nascuda a la presó franquista d’Alcalád’Henares. Tots tres premiats reberen una gran ovació per part dels assistents.

L’acte es clogué amb la cançó “més roig que un coralet” que recupera una història familiar de la postguerra al poble de Seròs (Segrià) musicada amb la melodia de la cançó rebel irlandesa “Black and Tans”.

El principal diari de terres lleidatanes, el Segre, es fa fer ressò de l’esdeveniment en l’edició de dissabte 5 de novembre de 2022.

També us adjuntem dues notícies a la premsa de les commemoracions d’aquest any 2022:
https://www.lleida.com/noticia_canal/lleida-recorda-un-any-mes-les-victimes-del-bombardeig-del-liceu-escolar
https://www.segre.com/noticies/guia/2022/11/03/lleida_no_oblida_liceu_escolar_60054_1111.html