Memòria antifeixista a Sant Mateu de Bages

19-01-23

El diumenge 15 de gener del 2023 es va inaugurar a les portes del cementiri de Sant Mateu de Bages una placa del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya en memòria dels 10 maquis morts per la Guàrdia Civil franquista el desembre de 1944. Va ser un dia assolellat. Un dia per a recordar uns fets que ens transportaren a aquella Europa antifeixista que va haver d’agafar les armes per a defensar la democràcia. Deu guerrillers encara avui anònims, però no anònima la seva gesta per les llibertats.

Un cop finida la visita al cementiri s’inaugurà l’exposició «Sant Mateu de Bages desembre 1944, una història de la guerrilla antifeixista a la Catalunya Central, Europa», una mostra que pretén explicar aquests fets històrics en el seu context europeu però des d’una òptica local, atenent l’entorn cultural i vital del món rural.

Una amplia delegació de l’ACEPF, presidida per Carles Vallejo, va participar en aquesta inauguració. Volem destacar també la presència de representants d’altres entitats memorialistes, com l’Amical d’Antics Guerrillers de Catalunya. Una activitat que va comptar amb la presència i el suport institucional de l’Ajuntament, amb el seu alcalde Josep M. Junyent; la directora dels serveis territorials de Justícia i Memòria Democràtica de la Catalunya Central, Bàrbara Minoves; i el director general del Memorial Democràtic, Alfons Aragoneses.

En aquesta entrada hi trobareu la intervenció del nostre president Carles Vallejo, el PDF de l’exposició “Desembre de 1944, de Normandia a Sant Mateu de Bages”, que ha estat elaborada i presentada per Marià Hispano, i diferents audiovisuals i imatges fotogràfiques de la jornada dels nostres companys Sergi Salame i Ignasi Espinosa. Us adjuntem també l’enllaç a l’article de Regió7 i la revista Regió7 de dissabte 21 de gener en PDF.

Una història de la guerrilla maquis a la Catalunya Central que cal transferir a les noves generacions. Memòria imprescindible.

Imatges d’Ignasi Espinosa