84 aniversari del comiat de les Brigades Internacionals – Homenatge a les Dones Brigadistes

24-10-22

La nostra Associació ha estat molt present a totes les activitats que s’han desenvolupat amb motiu del 84è aniversari del comiat de les Brigades Internacionals “Homenatge a les Dones Brigadistes” de Barcelona.

El dijous 20 amb la representació de l’obra “Una nova primavera” al Teatre Golen’s de Gràcia. La història de les Brigades Internacionals. Per part de la companyia “La Voz Ahogada Projecte Escènic”.

El divendres 21 amb la presentació del llibre Coratge sota el foc, amb la participació de la seva autora, Helena G. Vancells, que recull la vida de 20 dones que van lluitar a la Brigada Lincoln. També es va fer una taula rodona per debatre el paper de les dones que van venir a Espanya a lluitar contra el feixisme. Van participar Lourdes Prades, responsable del projecte SIDBRINT sobre les Brigades Internacionals, i les historiadores Anna Sospedra i Carlota Vidal.

El dissabte 22 s’ha fet l’acte central, Homenatge en commemoració del 84è aniversari del seu comiat i 25 aniversari dels actes que organitza l’Amical. Ha obert i conduit l’acte Consol Hernández en nom de l’Amical de les BI de Catalunya.

Mireia Clemente, actriu i directora de la companyia de teatre La voz ahogada- Projecte escènic ha donat veu a Dolores Ibarruri, LA PASIONARIA, reproduint-nos les paraules de comiat i agraïment que va dirigir fa 84 anys als Brigadistes internacionals des dels carrers de Barcelona. Rosa Zaragoza, Russó Sala i Míriam Encinas, han fet un petit concert amb cançons homenatge als brigadistes.

Janette Higgins, filla de Jimmy Higgins, Brigadista Internacional canadenc, conegut com “El soldado alto”. ha fet una breu presentació del llibre escrit pel seu pare Luchando por la democràcia. Memorias de un activista canadiense en la guerra espanyola. Del que ella és Editora.

A continuació ha intervingut Cèlia Santos, autora de la “La noia de Rússia”. Un merescut homenatge a la nostra companya Teresa Alonso, amiga, companya, per anunciar-nos que està treballant per rescabalar altres històries de dones brigadistes.

Han tancat l’acte la Regidora del districte d’Horta-Guinardó: Sra. Rosa Alarcó i la Consellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya: Sra. Gemma Ubasart

Finalment s’ha fet l’ofrena floral. per part de Gemma Ubasart, Honorable Consellera de Justícia, Rosa Alarcón, Regidora del districte Horta-Guinardo, Consol Hernández-García, Vicepresidenta 1a. de l’Amical Brigades Internacionals de Catalunya, i Mireia Clemente, Secretaria de l’entitat memorialista.

Fes clic en aquest enllaç per a visualitzar l’article a DBalears i en aquest enllaç per a visualitzar l’article a Público. A continuació us deixem imatges d’Ignasi Espinosa i un vídeo de l’esdeveniment: