La militància de Joves Ecosocialistes (organització hereva de Joves d’Esquerra Verda) es va trobar durant el tercer cap de setmana de juliol a la comarca del Garraf per celebrar la seva tradicional Trobada d’Estiu. Amb la nova etapa organitzativa de l’entitat juvenil iniciada durant la primavera del 2021, aquesta activitat d’estiu que anteriorment duia el nom de l’històric i estimat dirigent del PSUC Miguel Núñez, ha passat a dedicar-se en cada edició a un o una referent dels valors de l’antifranquisme. Així, l’any 2021 es va centrar en la figura de Maria Salvo, a qui tristament vam acomiadar a les acaballes del 2020; i aquest any 2022 es va escollir el successor de Salvo al capdavant de l’ACEPF, Enric Pubill. Tant Salvo com Pubill van ser militants d’honor de Joves d’Esquerra Verda (JEV), i van col·laborar amb l’organització juvenil en nombroses ocasions, mostrant un fort convenciment per incloure i interpel·lar el jovent en la tasca per la recuperació de la Memòria Històrica i la difusió dels valors democràtics i antifeixistes que els van portar a militar des de ben joves. Fidels a aquesta feina conjunta, i sempre de la mà de l’ACEPF i d’altres entitats memorialistes de Catalunya, Joves Ecosocialistes prioritza les activitats de Memòria Històrica i les incorpora en el seu repertori d’accions polítiques i de formació.
En aquesta ocasió, la col·laboració entre Joves i l’ACEPF es va traduir en una interessant sessió en què van participar la coordinadora de la Comissió de Pedagogia de la Memòria de l’ACEPF i professora d’història jubilada, Isabel Alonso, i Gabino Martínez, que va ser coordinador nacional de JEV entre el 2016 i el 2018 i que actualment és professor d’història. Aquesta activitat va servir per aprofundir en la cooperació entre les dues entitats, i també per il·lustrar el diàleg entre experiències intergeneracionals a partir de la comparativa i el contrast de l’ensenyament de l’assignatura d’història en dos contexts marcats per climes polítics i socials diferents, però en els quals la necessitat del foment de l’esperit crític i l’apuntalament de la democràcia son vitals.
El diàleg, que prenia com a punt de partida el paper fonamental de la recuperació i difusió de la Memòria Històrica en la construcció d’una societat democràtica i justa, es va desenvolupar entorn a tres eixos en què el jovent organitzat juga un paper decisiu: l’educació, la politització de la gent jove, i l’acció intergeneracional. Així, es van tractar qüestions com el contingut del currículum escolar, la manca de democràcia als centres d’estudis com a conseqüència de la Llei d’Educació de Catalunya (LEC) del 2009 (impulsada pel llavors Conseller d’Educació Ernest Maragall amb el suport del PSC, ERC i CiU), els perills de l’auge dels discursos antipolítics en totes les capes de la societat i entre el jovent, els canvis en la forma de militància i l’activisme dels i les joves a partir del 15M, i la rellevància i les oportunitats de les lluites liderades per la gent jove actualment en els àmbits de l’ecologisme, el feminisme, els drets LGBTI, i l’emancipació juvenil.
Alonso va subratllar els problemes que comporta tractar la història d’Espanya per separat dins el currículum escolar, és a dir presentar-la aïllada dels processos històrics de la resta d’Europa i del mon. Aquesta divisió reforça la idea errònia que la Guerra d’Espanya i la dictadura franquista van ser el resultat de fenòmens que només es donaven a Espanya. És cabdal que siguem capaços d’identificar la naturalesa internacional de l’embat reaccionari que ens va robar la democràcia al passat i que ens amenaça de nou per tal de bastir l’alternativa més enllà de les nostres fronteres i treballar desde la solidaritat i l’internacionalisme. Si bé és cert que aquesta serp muta en diferents formes en els diversos contextos on es desenvolupa, l’agenda de suspensió de drets i llibertats és sempre la mateixa.
La Trobada d’Estiu Enric Pubill 2022 va comptar a més amb un ampli programa on els i les més de 60 joves participants van podar compartir espais de debat sobre qüestions relacionades amb el feminisme, l’ecologisme, i la justícia social, i van crear propostes concretes per enfortir la nostra democràcia, visibilitzar el paper del jovent en la societat, i continuar la conquesta i defensa dels drets de la classe treballadora. Aquestes reflexions es plasmaran en textos d’autoria coral que s’estan treballant durant les setmanes d’estiu i que seran publicats aquesta tardor a l’òrgan de Joves Ecosocialistes, la revista Jovent. La centralitat de la revista Jovent, que fou fundada l’any 1977 per la JCC, exemplifica també la vigència que otorga Joves Ecosocialistes a les lluites i accions protagonitzades per aquelles i aquells que els han precedit.
Entrevista a Enric Pubill a la revista Jovent (27/04/2016)
A Enric Pubill, in memoriam article d’Enric Cama al Jovent (19/06/2017)
Comunicat de condol de JEV per la mort d’Enric Pubill (30/03/2017)
Nota sobre l’acte d’homenatge a Enric Pubill en el context del 81è aniversari del PSUC (21/07/2017)