SOLIDARITY PARK 85è ANIVERSARI DE L’ENFONSAMENT DEL CIUTAT DE BARCELONA

11-07-22

30 de maig de 1937-2022 per Consol Hernández García, Vicepresidenta de l’Amical de les Brigades Internacionals.

Aquí teniu l’editorial complet del darrer CR, 108. Us animem a llegir el butlletí sencer, ple de memòria i valors democràtics.


La ciutat de Malgrat de Mar durant tres dies s’ha lliurat als actes de recuperació i reparació de la memòria d’homes joves procedents de tot Europa, que viatjaven des de Marsella a Barcelona en el vaixell Ciutat de Barcelona, per incorporar-se als milers de voluntaris internacionals que defensaven la II República. Sabien que calia barrar el pas al feixisme que ja s’estenia a Europa.

Molts d’ells van deixar la vida davant les costes de Malgrat de Mar, el dia 30 de maig de 1937, quan un torpede llançat des d’un submarí pels colpistes que comandava Franco el va enfonsar. La reacció dels habitants de Malgrat i dels pobles del voltant va permetre rescatar a més de noranta dels brigadistes i de la tripulació que anaven a bord. Aproximadament durant una setmana els van acollir i ajudar, molts moririen més tard lluitant en els camps de batalla.

Les autoritats municipals i representants d’entitats i associacions de recuperació de la memòria històrica ens han convidat a reflexionar, gaudir i estrènyer llaços de solidaritat internacional, en un espai extraordinari i una ciutat amable i compromesa.

La memòria, l’art i l’educació han estat els eixos principals a través dels quals, durant aquests tres dies de confraternització, s’han consolidat llaços de fraternitat i solidaritat internacional. Malgrat a acollit a familiars i amics procedents de ciutats del Canadà, Polònia, Regne Unit, Escòcia, Alemanya, França, EE.UU.., els quals han explicat als joves de Malgrat de Mar qui eren els seus familiars, en una trobada amb estudiants de diferents escoles i instituts de la ciutat, juntament amb l’institut Johann-Gottfried-Herder de Colònia, Alemanya.

A l’escenari central, al Jardí de la Torre de la Vídua de Can Sala, s’han desenvolupat diferents actes. La conferència International Brigades and Multilingualism, a càrrec de Lourdes Prades i Ramon Naya, membres de SIDBRINT Project, ens ha il·lustrat sobre les dificultats idiomàtiques en aquell brogit de llengües i com van establir crosses idiomàtiques per a la supervivència. Parlaven diferents idiomes, però una mateixa llengua, l’antifeixisme. La presentació del llibre Les aigües de l’oblit, una història dels brigadistes internacionals del Ciutat de Barcelona, de Sònia Garangou Tarrés, doctora en Historia Contemporània per la UB, de Malgrat de Mar.

Hem tornat a escoltar l’emocionat i entranyable Discurs de la Pasionaria de comiat a les Brigades Internacionals, en la veu dramatitzada de la nostra companya Mireia Clemente, actriu, coordinadora i productora cultural i una de les fermes impulsores del projecte Solidarity Park.

Així com hem gaudit de dotze meravelloses corals procedents de Toulouse, Suècia, Croàcia, Regne Unit, País de Gales, Barcelona i Malgrat de Mar, que ens han captivat amb belles i combatives cançons de la resistència.

Al Mercat d’entitats i associacions de memòria històrica, en el que han participat diferents entitats memorialistes, hem pogut remenar, contrastar i adquirir diversos llibres sobre memòria, pins, banderetes i altres “andròmines”.

El Grup de recreació històrica XV Brigada Mixta ha representat escenes de la vida quotidiana durant la guerra a Espanya i com va ser part de l’atenció mèdica als supervivents de l’enfonsament del Ciutat de Barcelona, a Malgrat.

A l’Arxiu Municipal, s’han inaugurat les exposicions: “Brigades internacionals i multilingüisme”, realitzada pel Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació-CRAI. L’exposició “Dissenyant els ulls de bou per a Solidarity Park”, amb l’objecte de mostrar i sotmetre a votació un dels ulls de bou dibuixats, aquest any, als centres de Malgrat, que s’incorporarà el proper 2023 a un dels 13 ulls de bou que resten per omplir al Monument. L’exposició “Història, art i procés al Solidarity Park en imatges”, dissenyada per l’escultor Rob MacDonald amb imatges i art que mostra la participació més amplia del projecte.

Hem gaudit de dos concerts. Divendres a la nit amb en Sergio & Núria, amb versions de grans clàssics, a l’Ateneu Popular “el Rovell”. Dissabte, amb el grup Saco e Vanzetti, música folk i cançó d’autor. Al mateix temps que hem confraternitzat al sopar popular de pa amb tomàquet, embotit i vi. Les nits van ser còmplices de la gran sintonia entre totes les delegacions i corals participants.

Inauguració oficial del Monument Solidarity Park, diumenge al matí al passeig de Mar, davant l’estació de tren, molt a prop d’on va succeir l’enfonsament. El president de l’Amical de les Brigades Internacionals de Catalunya, Eduard Amouroux, ha iniciat el seu parlament tot reproduint aquestes paraules “Mai més hem de navegar per les aigües de l’oblit” extretes del llibre L’oblit genera monstres, de Sònia Garangou, per a continuació fer els agraïments a les autoritats, familiars dels brigadistes, entitats i associacions i a les persones presents. Ha destacat el valor i la importància d’aquest acte. Ha recordat com el Ciutat de Barcelona, fou l’únic vaixell que havia arribat al port de Màlaga per traslladar a Barcelona les persones que fugien de l’assetjament i les bombes franquistes i italianes, fet que recordem com “La desbandà”. Els familiars han dipositat sobre el Monument flors de colors. Les corals han acomiadat l’acte amb el cant de la Internacional.

Hem d’esmentar l’origen d’aquest ja consolidat projecte de memòria a les nostres agendes. Solidarity Park neix de la voluntat de l’escultor britànic Rob McDonald, que durant el 75è aniversari de l’enfonsament del Ciutat de Barcelona descobreix que un dels brigadistes morts duu el seu nom. Això el porta a investigar sobre els successos del 30 de maig del 1937, i descobreix que molts dels brigadistes quan s’enfonsen ho fan cantant la Internacional. El disseny del monument està inspirat en aquests fet.

El projecte ja porta cinc anys teixint xarxa arreu dels cinc continents. Persones i entitats associades formant part d’una assemblea, gestionats pel Weekly Team i l’Equip de col·laboradores i col·laboradors. Durant aquest temps s’han desenvolupat diverses activitats internacionals. Amb una voluntat ferma i un treball incansable han aconseguit que avui hagi estat possible inaugurar aquest magnífic i bell monument memorialista Monument Solidarity Park, símbol de l’internacionalisme dels pobles i la seva memòria.

L’Amical de les Brigades Internacionals de Catalunya, fa palès el seu reconeixement a l’Ajuntament i a la ciutadania de Malgrat de Mar, pel treball que estan fent per la recuperació de la Memòria històrica i per l’escalf que ens han transmès aquests dies. A totes les entitats i administracions que han fet possible aquestes jornades. I en especial a tots els familiars i les persones que s’han desplaçat des dels seus països per compartir aquests dies de reconeixement i solidaritat. A aquelles persones que han treballat de valent i que sense el seu esforç no hagués estat possible que tot funcionés. Gràcies!

Perquè parlem una sola llengua, l’antifeixisme. No passaran!