Els passats 17, 18 i 19 de juny el president de la nostra associació, Carles Vallejo, va participar al XXè Congrés de l’ANPPIA (Associazione Nazionale Perseguitati Politici Italiani Antifascisti), que va tenir lloc a Milà.
Un congrés important que s’esdevé l’any del centenari de la Marxa sobre Roma. Per això s’ha volgut titular: “Antifeixistes durant cent anys. L’antifeixisme baluard democràtic contra els vells feixismes i els nous autoritarismes per construir la nova Europa”.
Després d’un segle, l’afirmació que l’antifeixisme constitueix la millor garantia de democràcia i progrés a Europa, i per tant també de la preservació de la memòria dels que es van oposar al feixisme, és el camí per a la realització concreta dels valors democràtics, per a la defensa de la llibertat, la solidaritat i la pau.
Quan es qüestiona l’antifeixisme amb resolucions del Parlament Europeu com la que es va aprovar el 19 de setembre del 2019, es dona carta de naturalesa a les teories dels totalitarismes que prediquen l’equivalència del feixisme i del nacionalsocialisme al marxisme o al comunisme.
Continuar definint-se com a antifeixistes no és, doncs, una expressió cansada de “reduccionisme” ni nostàlgia d’un passat llunyà, és una resposta a l’ús polític de la història que pretén esborrar de la memòria democràtica les arrels antifeixistes del manifest fundacional de la Unió Europea, el Manifest de Ventotene, escrit el 1941 per Altiero Spinelli, Ernesto Rossi i Eugenio Colorni, antifeixistes confinats a la illa presidi de Ventotene.
Polítiques de memòria i populisme històric que traspuen de la resolució del Parlament Europeu del 19 de setembre de 2019 ignorant el paper decisiu que van tenir els maquis, els partisans i els guerrillers comunistes en la derrota del nazi feixisme a França, a Itàlia, als Balcans i a molts altres països. Per no esmentar el paper decisiu dels militants comunistes en la lluita per la democràcia, contra les dictadures de Salazar, Franco i els Coronels grecs.
Aquestes són algunes de les reflexions i preocupacions debatudes durant les jornades del congrés per construir un possible horitzó capaç d’oferir alternatives creïbles als models populistes i autoritaris que s’estan enfortint a Europa i al món.
En la seva intervenció al congrés de l’ANPPIA, el nostre president va proposar articular un treball transnacional conjunt de les associacions antifeixistes per donar resposta a escala europea a les polítiques de memòria.