XX ANYS DEL “MANIFEST PER UN MEMORIAL DEMOCRÀTIC”

27-06-22

El dia 22 de juny d’enguany, la nostra Associació i el Memorial Democràtic han recordat aquell gran acte del mes d’abril del 2002, a on l’ACEPF la fer pública la reivindicació d’un òrgan públic dedicat a impulsar les polítiques públiques de memòria. El Memorial Democràtic.

Ha obert l’acte Vicenç Villatoro, director del Memorial Democràtic; Cèsar Lorenzo, historiador, ha fet un repàs d’aquests darrers 20 anys d’activitat, i Carles Vallejo, president del Consell de Participació i de l’ACEPF, ha fet esment en la necessitat de perseverar en la memòria com antídot contra el negacionisme. “Avui la democràcia està en perill, les institucions democràtiques acusen fatiga i els populismes creixen cavalcant sobre el neguit de las classes mitjanes i d’una joventut amb un incert futur” ens ha dit al seu parlament que trobareu aquí. Lourdes Ciuró i Buldó, consellera de Justícia a tancat l’acte. També hem pogut escoltar poemes de Gil de Biedma i FelíciaFuster, cançons d’Ovidi Montllor, Luis Eduardo Aute i Raimon, cantades per Sílvia Comes acompanyada al piano per Joan Berenguer i pel quartet de corda Projecte Voces. Jo vinc d’un silenci, ha estat un tancament de luxe.

Un acte molt emotiu a on hem pogut recuperar els parlaments de Maria Salvo i Enric Pubill, ja fa 20 anys. També hem comptat amb la presència de la nostra companya Teresa Alonso que personifica molt bé, com ha dit el nostre president, la resistència contra el feixisme i la defensa de la pau a Europa. Un acte institucional que ha volgut també afegir-se a la demanda d’una nova Llei de Memòria Democràtica, a Catalunya i a l’Estat.

A continuació adjuntem la intervenció de Carles Vallejo (PDF) i el vídeo de l’acte: