“DOBLEMENT OBLIDADES” per Eduard Amouroux

24-05-22

Aquí teniu l’editorial complet del darrer CR, 107. Us animem a llegir el butlletí sencer, ple de memòria i valors democràtics.


Les dones espanyoles i la seva col·laboració en l’esforç de guerra de les Brigades Internacionals. Un llibre de l’Anna Sospedra Rodríguez editat per URV.

Aquest any en el camí de preparació de l’anual homenatge a les Brigades Internacionals, que es fa davant del monument a la brigada Lincoln de la Rambla del Carmel, agafa especial rellevància el paper de les dones en relació a les Brigades Internacionals a la Guerra d’Espanya.

Hi ha una doble vesant en aquest tema, les dones que formen part de les brigades i la seva integració en l’estructura militar. L’altre aspecte a tenir en compte és la relació de les dones espanyoles amb les brigades durant els anys de la guerra.

El llibre que avui comentem toca a fons el segon dels aspectes citats. És una obra ben documentada que té les seves fonts en la informació extreta del SIDBRINT (Sistema d’Informació Digital de les Brigades Internacionals).

Una de les virtuts d’aquest llibre és com, en els seus primers capítols, fa un recorregut pel context existent a Espanya, previ al Cop d’Estat de juliol de 1936. Situa els avenços que es produeixen respecte a les condicions socials i polítiques per les dones amb l’arribada de la II República.

El progrés en el camp dels drets de les dones constitueix una llarga llista: el dret a vot, el dret a l’avortament, l’emancipació en les relacions amb els homes, la incorporació a l’educació superior en pla d’igualtat, etc… La incorporació de les dones al sistema educatiu va permetre un esclat de mestres per tots els racons dels pobles d’Espanya per lluitar contra l’alt grau d’analfabetisme del país. Recordem que aquest col·lectiu va ser un dels més reprimits durant la dictadura.

El llibre fa un sistemàtic recorregut sobre els diferents papers que les dones juguen en la guerra i especialment en el camp sanitari. Aquest darrer les posa en contacte amb dones que vingudes d’arreu del món van reforçar i en molts casos vertebrar el camp de l’assistència a la infermeria de guerra.

Una generació de joves que reivindiquen el seu dret a col·laborar en la defensa de la II República i que, en contacte amb brigadistes vingudes d’arreu del món i procedents de totes les classes socials i totes les opcions polítiques, aviat esdevenen un puntal clau en la lluita, al front, mentre hi poden participar; recordem que en un cert moment la majoria són retirades de les trinxeres i més tard donen la consistència imprescindible a la rereguarda.

L’estudi s’atura en alguns casos singulars, com la britànica Patience Darton, infermera en l’Hospital Carlos Marx de Zaragoza que aportava la seva relació oberta i d’igualtat en el treball i la dedicació als pacients ingressats. No evita la descripció de les inevitables relacions afectives que van sorgir amb els brigadistes ferits o amb el personal sanitari, metges, infermers, conductors d’ambulància, etc…

Finalment cal aturar-se en les darreres pàgines del llibre on es recull una interessant bibliografia, una relació de fonts consultades, un recull de texts (discursos, poemes…) i un llistat de voluntàries espanyoles que van treballar per les Brigades Internacionals.

Una obra que cal tenir a la biblioteca, en l’apartat corresponent a la memòria dels voluntaris de lluita per la llibertat i la defensa de la II República Espanyola.