25 d’abril – Festa de l’Alliberament d’Itàlia i revolució dels clavells a Portugal

25-04-22

El 25 d’abril és la Festa de l’Alliberament d’Itàlia, també de la revolució dels clavells a Portugal. La Nostra Associació ha estat molt ben representada a la festa commemorativa que s’ha celebrat aquest diumenge, organitzat per l’ANPI Spagna.”

Com s’ha recordat en els diferents parlaments “cal cultivar la memòria antifeixista, sinònim de lluita per les llibertats i els drets humans. Sense cultura antifeixista no és possible entendre els principis i els valors democràtics”. 

Aquí teniu el text del nostre company Eduard Amouroux, president de l’Amical de les BI de Catalunya, que ha parlat en nom de les diferents entitats memorialistes. 

Carissimi compagni e carissime compagne,

Us porto la fraternal salutació de diverses entitats memorialistes: L’Associació Catalana d’Ex-presos Polítics del Franquisme, L’Amical dels Antics guerrillers de Catalunya, L’Ateneu de la Memòria Popular, L’Amical de Mauthausen i altres camps i L’Amical de les Brigades Internacionals de Catalunya, en ocasió de celebrar demà, 25 d’abril, la Festa Nacional amb la qual es commemora l’alliberament d’Itàlia i especialment el paper dels partisans en aquesta lluita. Molts d’ells havien lluitat a la Guerra d’Espanya defensant la II República contra el feixisme, no oblidarem el seu esforç a Guadalajara i a l’Ebre. Cada 25 d’abril els recordeu, i nosaltres també ho volem fer i honorar la seva lluita, el seu coratge i el seu sacrifici.

Aquell 25  d’abril  començava  un nou període  en la  història  d’Itàlia  Un nou període en què desapareix la monarquia i s’instaura la República. A Itàlia com a molts països d’Europa s’obria al final de la guerra, el 1945, aquesta esperança de gran canvi històric.

A França, Grècia, Iugoslàvia, etc. les forces que havien combatut els règims feixistes   i l’ocupació alemanya es disposaven a governar, amb gran suport popular.

29 anys després -demà els complirà- un altre 25 d’abril, aquest de l’any 1974, es produirà a Europa una revolució que col·locarà clavells als canons dels fusells i acabarà amb una llarga dictadura orientant Portugal cap a una política de progrés.

La política de blocs va condicionar durant molts anys la independència dels països europeus, als anys setanta tot feia pensar que l’antifeixisme i la concòrdia eren a tocar, uns nous aires d’alliberament bufaven a Europa.

Els esdeveniments, que avui commemorem, es van produir un 25 d’abril. Un dia de primavera que va canviar la història amb l’alliberament del poble d’Itàlia i del poble de  Portugal, reiterem la felicitació als companys italians i portuguesos.

Avui primavera de 2022 reiterem la nostra consideració que cal lluitar també des del nostre país per aturar la reaparició del feixisme i les actituds  autoritàries a Europa,  les entitats memorialistes, hem de seguir treballant per la recuperació de la memòria democràtica i la  lluita antifeixista.

Salut, buon lavoro i moltes gràcies.

Viva l’ANPI. NO PASARAN