Inauguració de l’exposició ‘Memòria futura. L’arxiu de l’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme’

19-04-22

21 d’abril de 2022 a les 18.00 hores
Espai Assemblea de CCOO Via Laietana, 16 Barcelona
L’exposició es podrà visitar fins al 31 de maig, de dilluns a dijous, de 10.30 a 13.30 i de 16.30 a 18.00, i els divendres de 10.30 a 13.30.

Amb la participació de:
Marià Hispano, arxiver
Juanma Garcia, director de l’Arxiu Històric de CCOO de Catalunya
Vicenç Villatoro, director del Memorial Democràtic
Maria Jesús Bono, historiadora i exdirectora general de Memòria Democràtica (2005-2010)
Carles Vallejo, president de l’ACEPF

Organitza:
Fundació Cipriano García – CCOO de Catalunya
Associació Catalana d’Expresos Polìtics del Franquisme

Creada el febrer de 1976, L’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme (ACEPF) va néixer per ajudar als presos polítics que sortien de les presons i col·laborar amb el moviment ciutadà que lluitava per la llibertat i l’amnistia al final de la dictadura. Ja en democràcia, l’ACEPF va eixamplar els seus objectius amb la voluntat d’esdevenir una entitat influent i referent en polítiques de memòria històrica antifeixista i de radicalitat democràtica.

Ara fa 20 anys, el 22 d’abril de 2002, l’ACEPF impulsà un acte d’homenatge a les persones represaliades pel franquisme al Gran Teatre del Liceu de Barcelona que va culminar amb la lectura del “Manifest per un Memorial Democràtic”. El 2007, el Memorial Democràtic de Catalunya es va fer realitat com a institució pública que té per missió la recuperació, la commemoració i el foment de la memòria democràtica a Catalunya (1931-1980).

El 2021, l’ACEPF va acordar cedir el seu fons documental a l’Arxiu Històric de CCOO de Catalunya amb l’objectiu d’assegurar la preservació i catalogació d’aquest patrimoni i, alhora, facilitar el seu accés a la ciutadania. La Fundació Cipriano García, que gestiona l’Arxiu Històric de CCOO de Catalunya, ha catalogat aquest fons i l’incorpora al seu catàleg, referent en l’àmbit de la història social del moviment obrer i d’altres moviments socials durant el període franquista i la transició política a la democràcia a Espanya.

Els documents històrics de l’ACEPF resten catalogats i oberts a la consulta. Forma part d’aquest fons la documentació generada i rebuda per l’entitat en el transcurs de la seva activitat com a associació, així com les aportacions de documents particulars de molts dels socis i sòcies de l’entitat.

Us hi esperem!