El Ciudad de Barcelona i el projecte Solidarity Park

25-02-22

per Eduard Amouroux


El 30 de maig de 1937, el vaixell Ciudad de Barcelona que transportava a Espanya més de 200 brigadistes que havien sortit de Marsella, va ser torpedinat i enfonsat davant de la costa de Malgrat de Mar. Un submarí italià, sense respectar l’acord de no intervenció decretat per la Societat de les Nacions, i que seguia al vaixell des de la costa francesa, li va disparar els seus torpedes. De tots els passatgers, només 98 van arribar nedant fins a la platja, ajudats per la gent del poble que, amb barques i com van poder, els van ajudar a arribar a la sorra.

Aquest fet resumeix alguns dels fets a retenir de la sagnant Guerra d’Espanya, conseqüència del cop d’estat del 18 de juliol de 1936: la solidaritat dels voluntaris que van venir de tot el món a defensar la democràcia al nostre país. França havia tancat les seves fronteres en una malèvola interpretació de la neutralitat acordada pel Comitè de No Intervenció per evitar l’entrada de lluitadors antifeixistes internacionals.

Aquests homes i dones que van deixar enrere família i feina per venir a lluitar contra el feixisme, van ser acollits pel poble de Malgrat de Mar. Roba, menjar i tot allò que els calia per recuperar les forces i tot seguit marxar per incorporar-se als seus llocs de destí, soldats, xofers, infermers, per reforçar els contingents que des del setembre de 1936 formaven part de les Brigades Internacionals i que com a tals participaven a totes les batalles de la guerra defensant la República.

Ara, més de 80 anys desprès, sorgeix una activitat, liderada per l’escultor angles Rob MacDonald, anomenada Solidarity Park que pretén tornar a mobilitzar la solidaritat internacional per tal de retre homenatge a aquells lluitadors. Aquest és un esperit solidari més necessari que mai davant el ressorgiment arreu del nazi-feixisme que pretén doblegar les aspiracions populars de pau, llibertat i igualtat.

La platja de Malgrat de Mar acollirà un monument escultòric, creat i realitzat per en Rob MacDonald, que recordarà el fet històric. L’obra consisteix en 60 figures esculpides que estan cantant mentre el vaixell s’enfonsa. Les figures seran totes iguals per representar la unitat de la lluita dels brigadistes i al mateix temps tindran petites diferències que expressin la diversitat de l’origen de les brigades internacionals. Tindrà una superfície que representi la base de les onades.

Aquest projecte és el primer pas d’un Festival anual que, impulsat de forma comunitària, recordi els fets i la historia real i permeti explicar així a les noves generacions la gesta d’aquells brigadistes, la solidaritat dels quals amb la República espanyola encara recordem avui.

Avui, com ahir, cal continuar lluitant contra un feixisme que reneix. Tot plegat fa necessari un gran esforç solidari. Comptem amb tothom perquè aquest cop el Ciudad de Barcelona arribi sa i estalvi al port.

Connectat a https://solidaritypark.com/espanol/ i si pots, fes la teva aportació solidaria. Estaràs puntualment informat del que es fa i com es fa.


Aquest article apareix al darrer CR, 106. Us animem a llegir el butlletí sencer, ple de memòria i valors democràtics.